Ordfører i Røst, Elisabeth Mikalsen, opplyser i en e-post til Fiskeribladet at hun etter å ha fulgt regjeringens pressekonferanse onsdag hvor det ble kjent at det strammes kraftig inn på utlendingers adgang til innreise i Norge , kontaktet Statsforvalteren i Nordland der hun etterlyser løsninger for å fortsatt sikre fiskerinæringen med utenlandsk arbeidskraft.

Etterlyser løsninger

«Løsningen som må på plass må gjelder både situasjonen som har oppstått i kveld men også en endring av kravet om fremvisning av negativ testattest ved grensen som ikke er eldre enn 24 timer må justeres!

Disse reglene gjør det umulig å gjennomføre «Lofotfisket» på Røst og i andre kommuner, og vil få store økonomiske konsekvenser for hele næringen, både på land og på sjø.

Kanskje Statsforvalteren kan informere om hva som skjer videre fra deres side og eventuelt ta initiativ til et møte om temaet? Det er tydeligvis nødvendig nå», skriver Røst-ordføreren i e-posten til Statsforvalteren.

Invitert til møte

Mikalsen forteller at ikke lenge etter at eposten til Statsforvalteren var sendt, fikk hun en invitasjon til et møte torsdag som finner sted med fiskeriministeren, utvalgte statsforvaltere og kommuner om de nye innreiserestriksjonene og implikasjoner for fiskeindustrien og årets vinterfiske.

«Dette tolker jeg positivt og setter stor pris på at de ønsker å møte oss. Jeg har fortsatt troa på at dette finner vi en løsning på. Det er vi faktisk nødt til!», skriver Mikaelsen i e-posten.

Vil høre fra sjømatorganisasjonene

I en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet onsdag kveld opplyses det at fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen inviterer sjømatorganisasjonene til møte som følge av innreiserestriksjonene.

– Det er viktig for meg å orientere sjømatorganisasjonene, høre hvordan de opplever de nye restriksjonene og hvilke utfordringer dette vil innebære for næringen. Målet med møtet er å få oversikt over situasjonen, sier Ingebrigtsen i en uttalelse.

I utgangspunktet vil kun utlendinger som er bosatt i Norge få anledning til å reise inn i Norge med de nye reglene.

Følgende organisasjoner er invitert til et digitalt møte med ministeren torsdag:

Norges Fiskarlag, Sjømat Norge, Sjømatbedriftene, Kystfiskarlaget, Fiskekjøpernes Forening, Pelagisk Forening, Fiskebåt, Sjømannsforbundet, Norges Sjømatråd, NNN, Garantikassen for fiskere og Norsk Villfisk.