Det melder Råfisklaget i en pressemelding fredag.

- Vi har store reker i nord på sommeren og dette er svært ettertraktet i markedet. Dyktige fiskere med tilgang til gode rekefelt er en stor suksessfaktor, og dersom man kombinerer dette med høy kvalitet og riktig pris blir salget godt, sier Jack Robert Møller ved Lyngen Reker.

Bedriften er en av de tre største rekeprodusentene i Troms, og sammen med Karls Fisk & Skalldyr og Sjøland står de for 86 prosent av den totale omsetningen av kokte skallreker i nord.

Jack-Robert Møller (t.h.), her med produksjonsleder Håkon Are Krag. Prøvesmaking av Lyngen Rekers eksklusive Lyngefjord Raw. Foto: Jørn Mikael Hagen

- Vi selger det meste av rekene våre til kunder i sør og salget tok seg fort opp igjen etter de første ukene av nedstengningen grunnet koronaviruset, sier daglig leder Frank Hansen ved Sjøland, som også opplever stor etterspørsel etter reker.

110 kroner kiloen

Alle tre pakker kokte skallreker som de forsyner dagligvarebutikker og grossister med, i både nord og sør. Alle har opplevd rekordstor etterspørsel av den nordnorske delikatessen så langt i sommer.

Snittprisen til fisker var rekordhøy i juni med 110,5 kr/kilo og fiskerne solgte reker for nærmere 14 millioner kroner på kun en måned. Intet mindre enn 125 tonn nykokte reker ble konsumert og man kan anta at nordmenn som ferierer hjemme er en sterk medvirkende årsak.

- Salget av reker pakket i poser har tatt av i år, sier Karl-Alberth Hansen ved Karls Fisk & Skalldyr, som har opplevd en betraktelig økning av henvendelser. De lokalfangede rekene er i snitt større enn i sør, og rekene fra Varangerfjorden har vært spesielt etterspurt grunnet stor størrelse, forteller han.