Rekordmange elever fikk læreplass i 2018

Rekordmange elever fikk lærlingeplass i 2018. Det stort behov for fagarbeidere, og kunnskapsdepartementet håper alle bransjer er med på lærlingeløftet.

SIKRE LÆREPLASSER: – Med flere læreplasser får flere elever fullført utdannelsen, påpeker Jan Tore Sanner, kunnskaps- og integreringsminister (H)
SIKRE LÆREPLASSER: – Med flere læreplasser får flere elever fullført utdannelsen, påpeker Jan Tore Sanner, kunnskaps- og integreringsminister (H)Foto: Aleksander Nordahl

74 prosent av søkerne hadde ved utgangen av fjoråret fått godkjente lærekontrakter. Det er den høyeste andelen som er registrert siden målingene startet i 2011, melder Kunnskapsdepartementet.

– Med flere læreplasser får flere elever fullført utdannelsen. For fjerde år på rad ser vi at rekordmange motiverte og dyktige elever får læreplass, men vi er ikke mål. Regjeringen vil fortsette samarbeidet med næringslivet og fylkeskommunene slik at flere får en læreplass, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Løft for yrkesfag

I 2018 var det flere søkere til læreplasser og flere som fikk læreplass. Økningen har skjedd over hele landet, men det er store forskjeller mellom fylkene i hvor stor prosentandel av søkerne som får læreplass. På landsbasis har over 29 200 søkt læreplass, og 21 706 har fått godkjente. Det er nesten 900 flere enn i 2017.

– Elever, lærere, fylkeskommuner og næringsliv i hele landet har gjort en god innsats. Aust-Agder, Telemark og Sogn og Fjordane har hatt en økning på over 10 prosentpoeng sammenlignet med 2015, mens Troms, Finnmark, Nordland og Hedmark også har hatt en stor økning i andelen søkere som har fått læreplass. Dette viser at både bedrifter og offentlig sektor tar ansvar, sier Sanner.

Vekst

Veksten er størst i naturbruk og bygg- og anleggsteknikk.

– Bygg- og anleggsindustrien ligger helt på topp og gjør mye riktig. Vi kan komme til å mangle over 70 000 fagarbeidere i 2035. Vi vil derfor fortsette å løfte yrkesfagene. Jeg håper de andre bransjene vil se til bygg- og anleggsindustrien og være med på lærlingløftet, sier kunnskaps og integreringsminister Jan Tore Sanner.

– Næringen må ta tak

– Jeg opplever at dette er noe næringen virkelig har tatt tak i, og vi har i stor grad lykkes med å få formidlet ungdom ut i læreplasser i Nordland, sier fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild-Marit Olsen.

Olsen opplever ikke at det per i dag er problematisk å finne lærlingeplasser for ungdom som ønsker seg ut i fiskeriene, og hun understreker at utviklingen med større antall lærlinger og «boomen» i søkere til naturbruklinjene er noe både skolene og fylket følger tett.

– Og næringen tar også ansvar. I fjor var det 24 elever som gikk ut av fiske og fangst-linjene i Nordland, og 21 av disse har inngått lærekontrakter, opplyser fylkesråden.

Hild-Marit OlsenFoto: Thor-Wiggo Skille

Tar ansvar

– Det er mulig at vi trenger å gjøre en jobb i området søndre Salten og nordre Helgeland. Vi vet at det er en stor gruppe VG2-elever fra Inndyr som skal ut i lære, men jeg har ikke oppfattet at det er noe problem å finne læreplasser til elevene i Nordland, sier Olsen. I fjor høst ble det opprettet egen fiske- og fangstlinje ved Sortland videregående skole, og Olsen forteller at dette ble gjort ut fra et ønske og et behov de fikk formidlet fra næringen selv.

- Det har skjedd en revolusjon i næringen, og det er helt andre krav til kompetanse i dag enn tidligere. Dette er næringen klar over, og derfor har de i stor grad stilt opp med læreplasser, sier Olsen.

Viktig næring

Hun er glad for engasjementet og glad for at saken kommer på dagsorden, og hun har stor tiltro til at næringen også framover tar grep og stiller som lærebedrifter.

Nordland er et fylke der en svært stor andel unge velger yrkesfag, og det har vært svært gode søkertall til naturbrukslinjene de seneste par årene. Vårt mål er å tilby elevene en utdanning som matcher det de møter ute i næringslivet. Det er derfor vi satser på nytt opplæringsfartøy og det er derfor det arbeides aktivt mellom skoler og næringsliv for å sikre at ungdommen kommer seg ut i jobb i en næring som er svært viktig her i fylket, sier Olsen.

(Vilkår)
Publisert 11. February 2019, kl. 14.50Oppdatert 11. February 2019, kl. 14.52