Av 16 drukninger fra fritidsbåt så langt i år, er fire utenlandske fisketurister.

I slutten av september omkom to tyske menn, en far og en sønn etter at båten deres kantret utenfor Korshavn i Lyngdal. I april i år omkom en 29 år gammel

under turistfiske i Troms, mens en omkom i Finnmark i august. 

Melder i seineste laget

Tallene bekymrer Redningsselskapet. 

– At kravene til turistfiskerne ikke nødvendigvis er lik den virkeligheten de faktisk møter ute på havet er en utfordring. Redningsselskapets mannskaper rykker ofte ut til denne gruppen turister, og for ofte kommer nødmeldingene i seineste laget, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i en pressemelding fra Redningsselskapet. 

Ikke funnet

Den tredje drukningen fra båt skjedde i

i Finnmark der en 75 år gammel mann ble meldt savnet da han ikke kom hjem fra fisketur i starten av september. 

I Hjeltefjorden i Hordaland falt en 50 år gammel franskmann etter å ha blitt truffet av seilbommen. Ingen av disse er funnet.

I Hordaland omkom også en 19 år gammel mann under fridykking i Lindås. 

Riktig utstyr

Redningsselskapet oppfordrer alle på sjøen til å tenke på egen sikkerhet i høst. 

– Med den temperaturen som vannet holder nå overlever en ikke mange minutter uten riktig utstyr. Det er derfor viktig å kle seg godt og bruke redningsvest eller aller helst flytedress eller arbeidsdrakt. Sørg for å ha med vanntett kommunikasjonsutstyr, slik at du kan be om hjelp hvis uhellet er ute, sier Pedersen i meldingen. 

21 drukninger fra båt

21 av 82 drukninger så langt i år har skjedd i forbindelse med bruk av båt – 16 fra fritidsbåt, en fra kajakk/kano og tre fra yrkesbåt. Fall fra land/brygge i elv, sjø eller vann er hyppigste drukningsårsak (31 drukninger), mens 18 drukninger er relatert til bading.

Ni personer har druknet i Hordaland, mens sju personer har druknet i henholdsvis Trøndelag, Sogn og Fjordane, Østfold og Telemark i perioden januar til september.