Takket være en ny prosess kan restråstoff fra makrell, som ellers har gått til dyrefôr, nå bli til sunn matolje. Det sørger en ny raffineringsprosess for.

Effektiv stopper

Mangel på løsninger for viderebehandling av den svært sunne oljen har satt en effektiv stopper for bruk i menneskemat. Nå har Nofima nå har klart å fremstille lukt- og smaksfri olje, noe som vil gi langt høyere grad av utnyttelse av restråstoffet.

– Raffineringsprosessen vil kunne gi industrien stor merverdi, samtidig som det er et vesentlig bærekraftselement ved at en større andel av fisken blir utnyttet til menneskeføde, sier seniorforsker og prosjektleder John-Erik Haugen i Nofima i en pressemelding.

Sunt fett

Den pelagiske fisken kan skilte med et høyt fettinnhold, og er rik på sunne, flerumettede omega-3 fettsyrer. Det gjør oljen, som har høy andel EPA- og DHA-fettsyrer, velegnet til helsekost og matlaging.

I dag hentes det ikke ut slik olje, nettopp på grunn av lukt og smak.

Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.