– Dette er ikke senterpartiets politikk, det kommer neppe til å bli det. Det blir i hvert fall ikke aktuelt å føre kvoter ut av Nord-Norge, forteller Geir Pollestad til Fiskeribladet.

Han er en av to talsmenn i næringsspørsmål i Senterpartiet, der Geir Adelsten Iversen er den andre. Pollestad er fraksjonsleder i næringskomiteen på Stortinget for senterpartiet.

Dette er den andre gang denne uka at senterpartiet må ut og korrigere sin fiskeripolitiske talsmanns utspill i løpet av valgkampen.

Iversens forslag om å tilbakeføre kvoter solgt ut av kommunene, og reetablere et tenkt historisk kvotenivå i kommunene, er dermed for et privatpraktiserende forslag, fra partiets fiskeripolitiske talsmann, å regne.

– Stor takhøyde i senterpartiet

Det er tilsynelatende den store takhøyden i senterpartiet som er forklaringen på hvordan partiets stortingsrepresentant fra Finnmark, og talsperson i næringsspørsmål, kunne fronte et slik forslag så sterkt, ifølge Pollestad.

– Det skal være lov å komme med forslag og innspill i senterpartiet, men jeg tror lærdommen vi kan trekke fra dette er at det alltid er viktig å presisere at dette er et forslag og et utspill med et ønske om debatt, og ikke partiets politikk, presiserer Pollestad, som selv har vært i kontakt med Geir Iversen i saken.

TIDLIGERE ORDFØRER: Geir Adelsten Iversen er nå stortingsrepresentant for senterpartiet, men har også vært ordfører i Hasvik kommune. Foto: privat

– Uheldig å ikke forankre

Ifølge Pollestad har forslaget aldri vært drøftet i partiets organer, og er heller ikke programfestet hverken nasjonalt eller i fylkesvalgprogrammet til senterpartiet i Troms og Finnmark.

Han forteller at han har presisert til Iversen at ethvert forslag må vurderes grundig og drøftes i partiet, før det går ut som partiet politikk.

– Det er uheldig at forslaget fra Iversen kommer ut som om saken er behandlet i partiets indre organer og at det oppleves som nasjonal politikk fra senterpartiet, det er det altså ikke, sier Pollestad.

– Har respekt for engasjementet

Det mange stiller seg spørsmål om, er hvordan Iversen kunne fritt som talsperson for senterpartiet, i to så sentrale fiskeripolitiske saker, uttale seg som om forslagene er partiets politikk, uten at sakene er forankret i partiets organer.

– Jeg har stort respekt for engasjementet til min gode kollega Iversen, som jeg har hatt stor glede av å samarbeide med. Spesielt har det vært viktig hvordan han formidler hvordan hverdagen for lokalbefolkningen i Hasvik oppleves fra et kystperspektiv, mener Pollestad.

– Hasvik har hatt befolkningsøkning økning de sener år, og har hatt stor økning i landing av fiskefangster til fiskeindustrien i Breivikbotn og Sørvær siden 2002: er det så ille å bo i Hasvik?

– Det går mer på hvordan man opplever seg behandlet av storsamfunnet fra mindre kystsamfunn der mange ikke føler seg hørt og der frustrasjonen over turistfisket også spiller inn, mener Pollestad.