– Denne næringa har tjent penger de siste årene, så nå må vi bruke de pengene vi har på bok for å komme oss gjennom krisen, sier oppdretter Elin Tveit Sveen til NRK.

Mer fleksibilitet

Sveen, som driver Marø Havbruk utenfor Florø, uttaler til NRK Vestland i dag at det ikke er noen krisepakke fra myndighetene som står øverst på ønskelista fra oppdretterne. Isteden ønsker hun seg mer fleksibilitet fra myndighetene:

– Dersom en oppdretter ikke får slaktet fisken sin fordi ting skjer, så kan han ikke bli kriminell fordi han har mer fisk enn han egentlig har lov til, sier Sveen til NRK.

Elin Tveit Sveen, daglig leder i Marø Fiskeoppdrett. Foto: Arkivfoto Pressefoto

Mulig økt MTB

Myndighetene har signalisert at det kan være aktuelt å vurdere økt MTB i kjølvannet av koronasituasjonen:

– Dersom det skulle oppstå en situasjonen der oppdretterne ikke får slaktet fisken sin for eksempel fordi slakte- eller transportkapasitet blir borte, så vil vi også vurdere å raskt gi oppdretterne midlertidig tillatelse til å øke maksimalt tillatt biomasse. Dette vil innebære at de kan ha laksen stående lenger i sjøen. Hensikten er å ta vare på norsk mat, uttalte den nye fiskeri- og sjømatministeren Odd Emil Ingebrigtsen på torsdag i forrige uke.

Utfordrende på marked

Elin Tveit Sveen sier til NRK at hun er spent på hva som skjer framover:

– Logistikken ut til markedet er vanskelig, sier Sveen til kanalen. Hun får støtte fra kommunikasjonssjef Øyvind André Haram i Sjømat Norge:

– Det endrer seg fra dag til dag, vi vet ikke hva som skjer i morgen, sier Haram til NRK Vestland og leger til at man nå ser en endring i markedet i retning av at kundene vil ha mer fryst fisk.