Marta Bou Mira i Nofima har studert hvilke minimumsnivå av marine omega-3-fettsyrer i fôret som vil sikre at oppdrettslaksen har god helse og vokser godt. Hun har også sett på ulike miljøutfordringer og ulike livsfaser. 

Det er vedvarende mangel på fiskeolje i markedet. Derfor er det ikke ønskelig å bruke mer marine omega-3-fettsyrer enn nødvendig i oppdrettsfôret.

I doktorgradsarbeidet er laks fôret fra 0 til 2 prosent av fettsyrene EPA og DHA helt fra startfôring og fram til en slaktevekt på fire kilo. Bou Miras arbeid viser til at det rent ressursøkonomisk er lønnsomt med opp mot én prosent marine omega-3-fettsyrer i fôret. Dette gir høyest egenproduksjon av marint omega-3 i laksen. En prosent er nivået som tidligere er ansett som behovsnivået. 

Forsøkene viste imidlertid at en prosent EPA og DHA i fôret er for lavt til at laksen opprettholder god helse i et krevende miljø i merder i sjø.

De laveste nivåene av omega-3-fettsyrer i fôret førte til strukturelle endringer i tarm og ryggrad og høyere dødelighet etter lusebehandling ved høye sjøvannstemperaturer. Innholdet av marint omega-3 i kommersielt fôr er godt over nivåene som ga negative effekter i forsøk.

Forsøkene viste med dette at de lange marine omega-3-fettsyrene EPA og DHA er nødvendig i laksens fôr for å bevare god helse og robusthet.