Økokrims aktor Erlend Kjetil Stenberg vil ha de tre mennene som har sittet på tiltalebenken i Bergen tingrett i tre dager, dømt til ubetinget fengsel. En er tiltalt for grov hvitvasking og to for grovt heleri av 700 kilo ulovlig fanget kongekrabbe.

Saken har forgreninger over hele landet og 52 personer er siktet eller tiltalt, ifølge politiadvokat Erlend Kjetil Stenberg i Økokrim.

Politiadvokat Erlend Stenberg i Økokrim Foto: Gorm K. Gaare/EUP_BERLIN

Ubetinget fengsel

Stenberg har lagt ned påstand i tingretten om fem måneder fengsel for den tidligere fiskeren fra Finnmark som er tiltalt for hvitvasking, for å ha formidlet kontakt mellom en østlending som har solgt ulovlig fanget kongekrabbe, og to kjøpere i Bergen.

Forsvarer advokat Mar Gueye sa i sin prosedyre at tiltalen mot hans klient for grov hvitvasking er feil. Ifølge ham er det stor uenighet om omfanget av ulovlig kongekrabbe og at klienten sier at han aldri har deltatt i noe ulovlig i denne saken.

– Kontakten med andre tiltalte i denne saken kvalifiserer ikke til tiltale for grov hvitvasking. Tiltalte har aldri mottatt noen penger. Min påstand er frifinnelse av min klient, subsidiært at det kan være uaktsom hvitvasking. Jeg ber om at han anses på mildeste måte, sa Gueye i retten.

– Vær så snill

Tiltalte tok helt på slutten av rettsdagen onsdag ordet og henvendte seg til fagdommer og de to legdommerne.

– Jeg har akkurat begynt å få orden på livet mitt og skal gifte meg i juli. Jeg har nettopp fått gyldig helseattest fra Sjøfartsdirektoratet for å jobbe offshore igjen. Jeg kan vinke farvel til jobben om jeg blir dømt for dette. Vær så snill, jeg har aldri hatt noen intensjon om noen kriminell handling, sa han og la til at han også snakket for de to andre tiltalte.

– Ikke grovt heleri

Økokrim la ned påstand om at de to kjøperne i Bergen, som begge har vært fiskere i mer eller mindre grad, får ubetinget fengsel i syv måneder hver. Økokrim mener de også skal dømmes til inndraging av utbytte fra straffbare handlinger på 130.000 kroner hver. Økokrim vil også at retten skal idømme alle tre sakskostnader for straffesaken.

Forsvarer advokat Einar Råen, til den av de tiltalte som har erkjent straffskyld, sa at denne saken dreier seg om en vesentlig mindre mengde kongekrabbe enn det Økokrim opererer med.

– Det er ikke grovt heleri som påtalemyndigheten hevder. Det kan dreie seg om 100 kilo kongekrabbe og da er det simpelt heleri. Vi snakker om cirka 50.000 kroner og han har tilstått, sa Råen og ba retten om å dømme han på mildeste måte og ikke idømme ham sakskostnader.

Råen viste også til at det er 52 siktede i denne omfattende kongekrabbesaken, og at forvarerne ikke vet noe annet enn om de tre tiltalte og ett vitne som har fått dom. Med andre ord er det 48 andre personer involvert, som Økokrim ikke har sagt mye om.

– Må frikjennes

Advokat Alexander Gonzalo Sele, for den tredje tiltalte, prosederte på frifinnelse. Han, som de andre forsvarerne mener det var tynt med beviser fra Økokrims side.

– Min klient må frifinnes, subsidiært behandles på mildest mulig måte. Retten må vurdere om det i det hele tatt har vært noe utbytte, sa Sele.

Dommer Anne Grete Larsen Hestnes hevet retten sent onsdag ettermiddag og sa til de tiltalte at de ikke skal møte i tingretten for forkynnelse av dommen, men at de må følge med så får de dommen elektronisk.