Hyperspektral kvalitetsanalyse kalles teknikken, og fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) var snar med å sette ordet «spektral» i en Brødrene Dal-sammenheng da nyvinningen ble presentert i Nofimas lokaler i Tromsø mandag.

Bodøværingen smilte fra øre til øre, og hadde iført seg Bodø/Glimts gule og sorte skjerf for å markere landsdelens historiske eliteseriegull i fotball kvelden i forveien. Men han sørget også for å gratulere Tromsø IL, som samme kveld rykket opp og tilbake til eliteserien.

BLÅ: Jo blåere, jo bedre. "Karstens maksin" scanner fisken og på en skjerm leser man kvaliteten. Foto: Jørn Mikael Hagen

Revolusjonerer

- I dag er det gull for oss alle. Og ikke minst for Nofima og dets samarbeidspartnere som kan presentere denne maskinen som vil revolusjonere alle kvalitetsledd i fiskerinæringa, uttalte han.

Den som kanskje kan være aller stoltest er likevel seniorforsker Karsten Heia som i 17 år har jobbet med gjennomlysingsteknologien som skal gjøre kvalitetssikringen av fisken langt sikrere.

Maskinen går også foreløpig under det uformelle navnet «Karstens maskin».

Det maskinen gjør er å sende lys gjennom fisken og måler hvor mye lys som kommer tilbake. Skanningsresultatet kommer opp på en skjerm der fisken får ulike fargenyanser. Jo blåere den er, jo færre slagskader og mindre restblod inneholder fisken.

NYVINNINGEN: Den nye sorteringsmaskinen som skal revolusjonere alle ledd i fiskerinæringen. Foto: Jørn Mikael Hagen

Ser klemskader

Dermed slipper man å måtte skjære i fisken for å sjekke kvaliteten på kjøttet, noe som igjen er både tids- og ressursbesparende. Og sjansen for å få fisk med klemskader i filetproduksjon minker betydelig. I tillegg blir det mindre svinn.

Oppå selve maskinen vil det lyse grønt, gult eller rødt for å kategorisere fisken som premium-, standard- eller industrifisk.

- En bedre kvalitetssikring vil gi bedre priser for fisken - både for fiskerne selv og for mottakene som selger den videre. Samt en langt større kvalitetsforutsigbarhet for forbrukerne på produktene de kjøper. Med andre ord en økt verdiskapning gjennom hele næringskjeden, forteller Ingebrigtsen.

Første til Båtsfjord

Lerøy Havfiske har bidratt med finansiering på prosessen fra dag én, og deres fabrikk i Båtsfjord blir også den første som får sin «Karstens maskin» i drift.

- Den vil være i drift i løpet av vinteren, forteller Odd Johan Flatmark hos Lerøy Havfiske til Fiskeribladet.

Og sannsynligvis blir det også Lerøy Havfiske som får den første maskinen om bord i et av sine havgående fiskefartøy.

Med andre ord; den skal kunne brukes til sortering av fisk for produksjon både om bord på fiskebåter og i landindustrien. Maskinen er heller ikke så stor av størrelse og kan plasseres oppå et vanlig transportbånd for fisk.

Seks millioner kroner er brukt i løpet av de 17 årene det har tatt å utvikle sorteringsmaskinen. I tillegg til Lerøy har også Maritech, Norsk Elektro Optikk (NEO) og Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfinansiering (FHF) bistått Nofima i finansieringen.