– Vi har gravd i dette en stund, sier Jørgen Vollstad, forsker ved Sintef Nord. 

Sammen med fiskere fra Finnmark jobber han for å få til et prøvefiske med sjark ved Svalbard. Det var NRK som først omtalte saken. 

11-metring med line

Foreløpig er prosjektet kun på dialogstadiet, der Sintef snakker med Sjøfartsdirektoratet om hvilke muligheter som finnes. I dag kreves det nemlig havsertifikat for å fiske på Svalbard, selv inne i Isfjorden på vestsiden av Spitsbergen, opplyser Vollstad. 

– Sjøfartsdirektoratet ønsker å se på saken og se om vi kan løse den, sier han. 

Forskerne og fiskerne ønsker å gå ut med en 11-metring som skal fiske med line. 

– Vi har ingen båt klar i dag. Vi må først bli enige med Sjøfartsdirekotratet om hvilke krav som stilles til båten for å gå i de farvannene, sier Vollstad. 

Vil sende fisken med fly

Kulldriften er på hell på Svalbard, og de lokale politikerne i Longyearbyen er på intens jakt etter noe som kan bidra til å opprettholde arbeidsplasser og bosetning. Det er blant annet planer om et fiskemottak i Longyearbyen, men det er i så fall langt frem. 

Vollstad forteller at Sintef-prosjektet har sammenheng med planer om fiskemottak, men at han ikke ser for seg at det er på plass den dagen de får en sjark opp til Svalbard for å starte et prøvefiske.  

– Da sender vi all fisk direkte med fly, sier Vollstad. 

– Vil ikke det bli dyrt? 

– Vi har sjekket, og det er ikke dyrt å sende små kvantum med fly. Det går fulle fly oppover og de går halvtomme i retur, sier Vollstad, som opplyser at det vil koste 8-10 kroner kiloen i frakt. 

– Det er ikke mye. 

Mye fisk å få

Vollstad håper at de kan få startet et prøvefiske sommeren 2018. 

– Det går ikke så fort i svingene, men vi håper vi kan være i gang om litt over et år. Hvor fort det vil gå, er vanskelig å si.

Han mener ressursgrunnlaget er godt. Dette bygger han på observasjoner både fra norsk og utenlandsk fiskeflåte, i tillegg til forskningstokt. 

– Vi har ingen forskningsresultater fra mindre båter. Det går ikke an å oppdrive så lenge ikke sjarker går dit, sier Vollstad. 

Ønsket av markedet

Et eventuelt fisker på Svalbard i sommerhalvåret vil bety mye for markedet, tror forskeren. 

– Når torsken forlater kysten her i april-mai-juni, har vi ikke tilgang på større mengder torsk. Markedet vil være udelt positivt til å få torsk videre hel ttil oktober-november, spår han. 

Fiskeribladet har tidligere omtalt Bjarte Benberg,

. Vollstad har ikke vært i kontakt med Benberg, men regner med at han har støtt på de samme problemene som ham selv. Fiskerne Sintef har snakket med holder til i Finnmark.