Som Fiskeribladet omtalte i går, orienterte statsminister Erna Solberg (H) om de nye karantenebestemmelsene for utenlandske arbeidere på en pressekonferanse mandag.

Utenlandske arbeidstagere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten om må ti dager i karantene før de kan arbeide i Norge. Endringen trer i kraft fra midnatt natt til lørdag 31. oktober, og har ikke tilbakevirkende kraft.

Regler for de som er i fritidskarantene

Når det gjelder øvrige arbeidstagere kan de fortsatt få karantenefritak. Men også her skjerper regjeringen på reglene:

Arbeidstagere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Det tydeliggjøres også at arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når en er i fritidskarantene. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober. Endringene har ikke tilbakevirkende kraft. Solberg orienterte om at de nye reglene vil gjelde frem til starten av desember.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gis i oppdrag å gå gjennom karantenereglene for å vurdere om det er behov for ytterligere presiseringer.

Får konsekvenser

Forbundet Fiskebåt, som er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for havfiskeflåten, påpeker at de innskjerpede reglene får betydning for fiskeflåten.

På sine nettsider, skriver forbundet at de forstår tiltakene fra regjeringen som følger:

  • Mannskap som kommer fra såkalte røde land kan ikke begynne å arbeide før karanteneperioden på 10 døgn er gjennomført. Endringen trer i kraft natt til førstkommende lørdag. Det vil derfor ikke lenger være mulig å sende mannskap til sjøs etter første negativ test, selv om vedkommende kommer fra et rødt land.
  • Øvrige arbeidstagere (i henhold til pressemeldingen tolkes dette som mannskap fra andre land som ikke er røde – f.eks. fra oransje land mv.) synes fremdeles å være omfattet av den såkalte «fritidskarantenen», som innebærer karantenefritak i arbeidstiden men ikke på fritiden. Regelen har vært at mannskapet har kunnet gå rett i arbeid etter første negative test. De nye forutsetningene for dette er imidlertid at de nå skal testes hver tredje dag og bo på eget rom de første 10 dagene. Ettersom det per i dag ikke er mulig å foreta testing om bord på fartøyet, vil heller ikke ordningen med fritidskarantene kunne tas i bruk av fiskeflåten.