Ifølge kilder Fiskeribladet har snakket med, gjennomførte politiet en ny aksjon mot en vareterminal, som driftes av et transportselskap ved Tana bru fredag ettermiddag. Selskapet er mistenkt for å ha transportert den ulovlige krabben fra Øst-Finnmark.

Fusjonert med Bring

Transportselskapet, som inntil nylig het All Transport AS, ble i 2019 fusjonert inn i Bring transportsystemer – eid av Posten AS. Aksjonen skal være knyttet til beslaget av ulovlig omsatt kongekrabbe som ble gjort på naboanlegget til Rein Finnmark.

Politiet bekrefter til Fiskeribladet fredag ettermiddag at de har gjennomført en politiaksjon mot et forretningsbygg i Tana.

Tidligere All Transport AS, ble kjøpt opp av Bring transportsystemer as i 2018 og ble i 2019 fusjonert inn i selskapet.

Posten er kjent med saken

Ifølge pressesjef i Posten, John Eckhoff, har politiet allerede vært i kontakt med selskapet om mulig etterforskning mot anlegget og selskapsledelsen i Tana.

– Vi er i dialog med politiet, men velger å ikke kommentere saken ytterligere av hensyn til videre etterforskning, sier Eckhoff til Fiskeribladet fredag ettermiddag.

– Har dere grunn til å tro at flere i Bring transportsystemer er involvert i saken?

– Vi har ingen grunn til å tro at dette gjelder flere deler av selskapet, sier Eckhoff.

Ifølge Eckhoff er det kapasitet til kjøle og fryselager, som gjør at Bring valgte å kjøpe selskapet i 2018.

ANSATTE OG LEDER INVOLVERT: Ifølge politiet, er det etterforskning av kongekrabbebeslaget ved nabobygget tidligere i uka som utløste politiaksjonen fredag. Foto: Eskild Johansen

Sendte ulovlig kongekrabbe med reinkjøtt

Etter det Fiskeribladet erfarer kan flere personer tilknyttet transportselskapet ha vært sentrale i saken som nå rulles opp. De skal over flere år ha transportert ulovlig fanget kongekrabbe fra bygder i Øst-Finnmark inn til varelagre i Tana.

Derfra skal de ha organisert utsendinger av krabbeforsendingene sammen med blant annet reinkjøtt fra Finnmark Rein, ut til resten av landet.

Tidligere All transport AS, er en av de større sjømattransportfirmaene, innenfor kjøl og frys i Øst-Finnmark. I følge sikre kilder Fiskeribladet har snakket med, skal minst en sentral person tilknyttet selskapet, være tatt i politiets varetekt fredag ettermiddag. Fiskeribladet har prøvd å få en kommentar fra selskapet, uten å lyktes.

Ti personer pågrepet

I en pressemelding i 16-tiden fredag ettermiddag opplyser politiet i Finnmark at ytterligere to personer med tilhørighet i Øst-Finnmark er pågrepet fredag.

– Det er den videre etterforskningen som har ført til at vi nå har pågrepet ytterligere to personer. Hvorvidt de er en del av samme nettverk eller et annet nettverk kan vi ikke si noe om på dette tidspunkt, opplyser politioverbetjent Torstein Pettersen i Finnmark Politidistrikt.

Politiet skal nå avhøre de siktede og gjennomgå beslag.

– Det er ikke tatt stilling til hvor vidt noen av de sist siktede vil framstilles for varetektsfengsling, sier Pettersen.

Til sammen er nå ti personer pågrepet i Finnmark politidistrikt i tilknytning til saken.

– Det er et stort sakskompleks, med mange involverte. Det er ennå for tidlig å gå ut med detaljer om hva de siktede har forklart, eller hva etterforskningen så langt har avdekket.

Personene som er siktet, er siktet for henholdsvis grovt brudd på havressursloven, ulovlig omsetning, heleri eller medvirkning til dette, opplyser politiet.

Foto: Grafikk Kay Åge Strøm-Grøtan/Fiskeribladet

– All transport, fraktet all vår transport

Administrerende direktør i Finnmark Rein, Are Smuk Figved bekrefter at tidligere All Transport AS, som nå er eid av Bring, har stått for det aller meste av transporten av reinkjøtt fra Tana-anlegget fra før han tok over som sjef i 2014.

Figved er ifølge politiet ikke involvert i saken.

– De har i stor grad fraktet mesteparten av våre produkter i alle år. Bare noen få av våre kunder velger å hente dette selv, forteller Figved.

Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein Foto: Privat

Han forteller at det meste av frakten er gått til hovedlagrene til de store kjedene i Oslo.

– Normalt har vi hatt en til to transporter i uka, forteller Figved.

Figved forteller at forsendingene varierer i størrelse og omlastes flere ganger.

– Noen ganger der det bare et par paller, noen ganger fulle biler, så kan transportøren selv velge hvor mye de fordeler på hver bil, sier Figved.

FRYS- OG KJØL: Tidligere All Transport har kapasitet på fyrs- og kjøl og driver sjømat- og reinstransport fra en terminal ved Tana bru. Foto: Fra selskapets Facebook-profil

Rykter om krabbe og reinforsendinger

Figved forteller at han aldri har hørt noe om at det fraktes kongekrabber med reinkjøttforsendigene fra selskapet hans.

– Jeg er er helt sjokkert, og kjenner jeg blir direkte forbanna. Jeg frykter jo at selskapet kan bli skadelidende, om det ble oppfattet at vi var involvert i dette, sier Figved.