Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) avholdt årsmøte i Tromsø 7. og 8. mai. Et enstemmig årsmøte ga sin tilslutning til at organisasjonen fra 1. juni i år skrifter navn fra NSL til Sjømatbedriftene.

- Det er gjennomført to veldig vellykkede dager i Tromsø. Deltakelsen har vært det høyeste på over 10 år, med et svært høyt faglig program, gode sjømatpolitiske diskusjoner og historiske vedtak har preget dagene i Ishavsbyen, sier administrerende direktør, Robert Eriksson.

Årsmøtet behandlet bl.a. organisasjonens strategiske retning frem mot 2025. Strategien er resultatet av et omfattende arbeid fra administrasjonens og styrets side, som startet allerede i august i 2017. Et enstemmig årsmøte gav sin tilslutning til at Norske Sjømatbedrifters Landsforening fra 1. juni skal hete Sjømatbedriftene.

- Dette er et historisk og viktig vedtak, og et resultat av det strategiarbeidet som er gjort av NSL i forkant av årsmøtet. Sjømatnæringen er én av de næringene som vil som bare vil vokse og befeste seg som en av de viktigste næringene i norsk økonomi. Vi ønsker derfor å gi organisasjonen et navn som gjør den enklere å profilere, markedsføre og identifisere seg med, og som skaper en sterkere merkevare, sier Eriksson.

Blir arbeidsgiverorganisasjon

Årsmøtet vedtok også at man skulle gå fra en rendyrket bransjeorganisasjon til å bli en arbeidsgiverorganisasjon.

- I den senere tid har vi fått flere henvendelser om å bistå med hjelp innen arbeidsgiverspørsmål. Det er derfor avgjørende at vi setter oss i posisjon for å kunne tilby de samme tjenestene som våre konkurrenter, sier han.

Eriksson er tydelig på at man ønsker å være en arbeidsgiverorganisasjon som fremstår som et reelt alternativ til de andre organisasjonene.

- Vi har allerede startet arbeidet med å kartlegge hvilke tariffavtaler våre bedrifter trenger å tilslutte seg og fremforhandle. Sjømatbedriftene ser et klart behov for at arbeidstidsordningene tilpasses for å svare til sjømatnæringens behov. Det samme gjelder i forbindelse med innleie av arbeidskraft. En tilpasning av arbeidstidsordningene er også nødvendig for å skape attraktive arbeidsplasser med tanke på rekruttering av ungdommer til næringen.

- Vi ønsker å være en ambisiøs landsdekkende arbeidsgiver- og næringslivsorganisasjon som setter dagsorden, og være en soleklar leder og premissleverandør for løsninger på sjømatnæringens utfordringer. Vi skal bidra til å gjøre hverdagen enklere for våre medlemsbedrifter ved å være deres viktigste stemme. I tillegg skal vi fremme sjømatnæringens betydning for Norge. Derfor har vi også valgt visjonen: Sjømat bygger Norge – Din viktigste stemme, forteller Robert Eriksson.

Håvard Høgstad gjenvalgt

Håvard Høgstad, som til daglig er administrerende direktør i Arnøy Laks, ble gjenvalgt som styreleder for en ny toårsperiode. Sentralstyret består i tillegg av følgende:

Nestleder: Botholf Stolt-Nielsen, Ocean Supreme AS – Ålesund

Styremedlem: Karl A. Hanssen, Karl`s fisk og skalldyr AS - Tromsø

Styremedlem: Alf-Gøran Knutsen, Kvarøy Fiskeoppdrett AS – Lurøy

Styremedlem: Per Mjelva, Maine Sales AS, - Ålesund

Styremedlem: Sigurd Rydland, Taste of North AS, - Bodø

Styremedlem: Kjetil Holen, Knutstad & Holen AS – Hamar.

1 varamedlem: Marit Hjønnevåg, Br. Hjønnevåg AS – Kvinnherad

2 varamedlem: Sunniva Nicolaisen, Rørvik Fisk AS – Rørvik