Nova Sea og Kystinkubator vil bygge et anlegg som kan resirkulere og foredle opptil 3000 tonn plastavfall i året, slik at det kan brukes på nytt, skriver NRK.

Avfallet kommer blant annet fra oppdrettsindustrien og fiskebåter på havet.

Anlegget som planlegges i Stokkvågen i Lurøy i Nordland, skal kunne sortere plasten bedre.

– Fram til nå har vi tatt vare på plastavfallet som avfall. Det vi vil gjøre nå, er å utrede muligheten for å få bedre kontroll selv, sier fagansvarlig for kvalitet og biologi, Stian Amble i Nov Sea til NRK.

Plastavfall er det nok av, både i form av tau og andre ting, i oppdrettsindustrien. Stian Amble ønsker å kunne gjenbruke tauene til selskapet.

– Vi får da opp gjenvinningsgraden, og får en nærmest evigvarende runddans som virkelig er en interessant prosess.

Bedre sortering

I dag finnes det anlegg som tar imot plastavfall fra næringa. Men de sorterer ikke avfallet på en måte som gjør at alt kan resirkuleres, skriver NRK.

– Vi vil lage en plastterminal som skal ta imot avfall fra oppdrettsnæringen. Det er for at man skal håndtere plasten på en mer bærekraftig måte og finne nye bruksområder for den, sier Tone Norheim i Kystinkubator til NRK.

Kystinkubator skal sammen med oppdrettsgiganten Nova Sea levere foredlet plast til en lokal møbelprodusent.

– Det som er unikt med prosjektet er at vi vil få granulater i en så god kvalitet som mulig. Da må vi ha en vaskelinje for å få bort mest mulig av forurensningen, og du vil ha økt kvaliteten allerede. Andre aktører kan da si at de lager sine produkter av 100 prosent resirkulert plast, sier Norheim videre.