Det nærmer seg starten på årets laksesong i elvene. Natt til fredag går startskuddet. Det er om lag 100.000 laksefiskere i Norge, og det er mange hundre elver det går an å fiske i. Noen elver er store floder, som Namsen, Tana og Vefsna, mens andre er små og fullstendig avhengige av regnvær og flom for at fisken skal komme opp fra havet.

Spent på sesongen

De siste årene har det ifølge en pressemelding fra Norske Lakseelver vært mellom 120 og 130.000 laks som har bitt på kroken i løpet av de tre sommermånedene sesongen varer. Om lag 25 prosent av fisken settes tilbake. Dette gjøres fordi man ønsker å bevare verdifull fisk.

- Vi tror nok det vil havne rundt det samme i år også, men det er mange faktorer som spiller inn på fisket. Ikke minst vær og vind. Nå er vårflommen allerede et tilbakelagt stadium i mange elver sørpå, og det er nesten sommervannføring og -temperaturer mange steder. Det skal bli spennende å se hva dette betyr, sier generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver i meldingen.

Et fåtall elver har allerede startet sesongen.

- Det er ofte langt mellom nappene i starten, men samtidig er sjansen for en skikkelig rugg større, så mange prøver seg tidlig. Det store innsiget av laks kommer nærmere St.Hans, og siste uka av juni pleier å være en favorittuke sør og vestpå. Lenger nord er det gjerne seinere, forklarer Evensen.

Her finner du info om laksefiske:

  • Sjekk elvenes internettsider. Mange av de som er organisert gjennom Norske Lakseelver finner du på lakseelver.no. Her får du oversikt over fiskekort og overnatting
  • Det er veldig forskjellig hvordan fisket er organisert fra elv til elv. Mens noen selger alle fiskekortene digitalt, har andre elver en tradisjon for at sportsfiskerne leier seg inn hos en grunneier og fisker på gårdens eiendom