Du har sett og smakt dem kokt. Nå kaster Lyngen Reker seg på raw-trenden.

Hjørnesteinsbedriften Lyngen Reker i Ytre Lyngen i Troms starter i disse dager på en eksklusiv reise som matprodusent i Norge når de lanserer sine «ferske, rå reker». 

Bedriften som omsetter for om lag 50 millioner og sysselsetter ca 20 personer, vil som første rekeprodusent i landet tilby rå reker til de beste restaurantene i landet.

Men før det, debuterer rekene for statsminister og næringslivsledere i Norge på den store årskonferansen til NHO i Oslo, presenterer bedriften stolt i en pressemelding.

- Å satse på et slikt nisjeprodukt er nødvendig og viktig for å kunne øke lønnsomheten av de eksklusive råvarene. Og så er det inspirerende og artig å gå nye og flere veier, sier Jack-Robert Møller i Lyngen Reker AS.

Rekefangst hos Lyngen reker. Foto: Lyngen reker

- Norske rekeprodusenter kan aldri vinne priskrigen mot oppdrettet varmtvannsreke. Å fremheve våre unike kvaliteter, fortelle om og være stolt av det opprinnelige og naturlige, er veien norsk rekenæring må gå. Lyngenfjord RAW er et eksempel på en nødvendig innovasjon, sier Møller.

Når vinden står på fra nord, er det friskt å drive rekefiske i fjordene i Nord-Norge. Likevel har det vært drevet rekefiske her siden 1950-tallet. Bedriftens mest erfarne rekefiskere får nå oppdraget å fange de eksklusive rekene for kresne kokker og deres restauranter. Rå reker krever det ypperste av behandling fra fisker til kunde. 

Mange innenfor restaurantbransjen har etterspurt ferske rå reker, men dette har aldri før vært kommersielt tilgjengelig.