Det er høy aktivitet i det norske klippfiskmiljøet i tiden frem mot påske, men det er stort sett fordi bacalao-tradisjonene skal holdes i hevd hos brasilianere og portugisere. 

Der skal det etter katolsk skikk spises mindre kjøtt i påsken enn ellers i året, og da er klippfisk fra Norge hovedingrediensen når de skal lage sine utallige varianter av bacalao.

Når norsk klippfisk er hovedpersonen i disse lands påsketradisjoner, skulle man tro at den hadde en sentral karakter også i norske påskemat-tradisjoner, men det er den altså ikke.

Eller rettere sagt: Ikke i veldig stor grad - enda.

Karrisild. Foto: Norges Sjømatråd.

For man ser endringer også her. Selv om nordmenn ikke gir slipp på påskelammet spiser stadig flere også bacalao i løpet av høytiden. 

Og den trenden akter Norges Sjømatråd å fyre opp under. Og samtidig informere nordmenn om at bacalao er mye mer enn den tomatiserte gryteretten mange nordmenn tror er den eneste bacalo-varianten.

Praktisk å oppbevare
Klippfisken er i tillegg lett å frakte med seg på påskefjellet. Både av vekt og å oppbevare. Har man hytte uten innlagt strøm vil den tørre klippfisken være smartest å ta med seg. Den trenger ikke fryses før den skal vannes ut. 

Har man derimot et kjøleskap tilgjengelig kan man kjøpe den ferdig utvannede varianten.

- Det finnes et utall varianter av bacalao, og på våre sider godfisk.no ligger det noen forslag til oppskrifter. Bacalao er sosial mat som passer for alle, sier markedsrådgiver Mette Dalsbø Ottem i Norges Sjømatråd til Fiskeribladet Fiskaren.

Og i år får også påskeeggene konkurranse på frokost- og lunsjbordet. For nå skal nordmenn, som spiser dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året, også spise sild. Sursild, karrisild og den mer påskelige varianten appelsinsild.

Appelsinsild. Foto: Norges Sjømatråd.

- Variantene er (som med bacalao) mange, sier Dalsbø Ottem.

- Vi ønsker å forsterke nordmenns sildevaner til å omhandle mer enn jula. Sild er synonymt med lang og deilig påskefrokost eller som snacks etter en lang skitur, fortsetter hun og sier Sjømatrådet har stor tro på at sild skal bli et populært innslag på norske påskefrokostbord.

Oppskrifter:
(klikk på linken)

Ovnsbakt bacalao med bacon

Karrisild

Appelsinsild