Steinkobben er den vanligste selen langs kysten vår, og bestanden teller trolig 10.000 individer fra sør til nord langs norskekysten.

På sensommeren, i løpet av tre-fire uker skifter steinkobben pels og ligger mest på land på lavvann - det er da forskerne teller dem. Og nå skal de også bruke helikopterdrone i arbeidet, melder Havforskningsinstituttet (HI) på sine nettsider.

Mye etterarbeid

– Før talte vi også basert på flyfotograferinger av alle hårfellingsområder, inkludert alle mulige liggeplasser for steinkobbe i hvert område. Men slike flyfoto medførte mye etterarbeid med fotoanalyser, hvor de fleste bildene var uten steinkobber. Fordelene med dagens metodikk er at vi har bedre kontroll på hvor kobbene ligger og vi unngår bilder uten sel, forteller forsker Kjell Tormod Nilssen som er en av selekspertene ved HI.

Toktet startet fra Bodø 14. august og varer tre uker. Steinkobbene har sin årlige hårfelling (skifter pels) i august og tidlig september. Det er i denne perioden at kobbene ligger mest på land når det er lavvann og at det derfor er mulig å telle selene.

I tillegg til dronefotografering bruker forskerne også kamera med kraftig zoom, og teller visuelt med kikkert.