Fiskeridirektoratet region Nord melder på sine hjemmesider at de har ferdigbehandlet søknadene om tildeling av rekrutteringsadganger for 2019.

Rekrutteringskvoter

Fiskeridirektoratet lyste ut 10 deltakeradganger (rekrutteringskvoter) for 2019. Formålet er å rekruttere unge fiskere.  

Søkerne må oppfylle følgende vilkår for å vurderes for tildeling:

  • Være født i 1988 eller senere.
  • Søker må være oppført på blad B i fiskermanntallet.
  • Søker må ha drevet aktivt fiske med et fartøy som vedkommende direkte eller indirekte eier mer enn 50 prosent av, i enten 2016, 2017 eller fra og med 01.01.2018 og frem til og med 07.10.2018. Fangstverdi i minst ett av årene må overstige 250.000 kroner.
  • Søker må eie mer enn 50 prosent av fartøyet som tildeles deltakeradgang enten på søknadstidspunktet eller pr. 1. januar 2019.
  • Søker kan ikke tidligere ha eid majoritetsandel i fartøy med deltakeradgang eller konsesjon.
  • Søker må fremlegge dokumentasjon på å ha gjennomført gyldig sikkerhetskurs, herunder SOFF eller grunnleggende sikkerhetskurs/IMO 60 samt eventuelle repetisjonskurs.
  • Dersom om søkere oppfyller vilkårene over, vil man rangeres etter primært utdannelse og fartstid.

– Vedtakene er foreløpige, og endelig tildeling vil bli gjort når en eventuelle klagerunde i henhold til forvaltningsloven er ferdig, skriver Fiskeridirektoratet.

Som Fiskeribladet

tidligere var det i år rekordmange søkere til de ti rekrutteringskvotene regjeringen lyste ut. Med totalt 126 søkere står det nok derfor mange skuffede unge fiskere igjen. 

De ti som har fått tilsagn er ifølge Fiskeridirektoratet menn fra typiske «typiske» fiskerifylker som Finnmark, Nordland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Hordaland.

Rekrutteringsordningen gjelder for fiskere født 1988 eller senere. Når flere enn ti oppfyller vilkårene for tildeling, blir de unge fiskerne rangert etter utdannelse og fartstid, deretter kjønn og geografisk fordeling.

Den yngste som har fått tildelt kvote for 2019 er 24 år. Selv om Fiskeridirektoratet har oppfordret kvinnelige fiskere til å søke, var det ingen av de seks som søkte som nådde opp. 

Selv om det også ble søkt om leppefiskadganger, gjelder alle de tildelte kvotene torsk, sei og hyse nord for 62 grader nord. 

Foreløpig tildeling av rekrutteringsadganger:

NavnKommune/fylkeFødselsår
Daniel KleppeUlstein - Møre og Romsdal1993
Adrian S. R. HardyVærøy - Nordland1992
Henrik Endre Økland HevrøyAustevoll - Hordaland1988
Andreas Gåsvær FærøySolund - Sogn og Fjordane1988
Matz Vegard Rirud LyderLebesby - Finnmark1994
Per Daniel Bøthun LosnegårdGamvik - Finnmark1990
Benjamin JakobsenVestvågøy - Nordland1989
Arnfinn ErvikSelje - Sogn og Fjordane1988
Jon-Are Isaksen BongoVadsø - Finnmark1989
Einar LindVågan - Nordland1993