Hvert år går et betydelig antall teiner og ruser tapt. For å hindre at tapte redskap spøkelsesfisker sendte Fiskeridirektoratet tidligere i år et forslag om innføring av rømmingshull for redskap som benyttes til fangst av leppefisk på høring.

Påbudet er nå trådt i kraft.

Tre millimeter

I høringen ble det foreslått å følge Havforskningsinstituttets råd om at bomullstråden som holder rømmingshullet lukket skulle ha en tykkelse på 2,5 millimeter i diameter.

- Etter en helhetlig vurdering av innspill til høringen endres kravet til at bomullstråden skal være maksimalt 3 millimeter i diameter. Begrunnelsen for endringen er at levetiden på bomullstråden vil variere etter forholdene der redskapene blir satt ut, heter det i en melding fra Fiskeridirektoratet.

Fiskere som setter ut redskap i mer eksponerte områder vil sannsynligvis måtte regne med en kortere levetid og enkelte brudd på bomullstråden før sesongen er over, sammenlignet med andre områder, ifølge meldingen.

Fiskeridirektoratet trekker frem at en løsning med 3 millimeter tykkelse også vil samsvare med lignende løsninger i andre fiskerier, som hummer og krabbe, og være enklere å forholde seg til for næringen.

Utsetter ikke

I høringen kom det innspill om å utsette kravet til 2022-sesongen. Flere ba om ytterligere forsøk på bruddstyrken av en bomullstråd på 2,5 millimeter.

- Å montere den nedbrytbare tråden i teinene som benyttes vil være et mindre arbeid sett opp mot gevinsten av å forhindre spøkelsesfiske ved tapte teiner, skriver Fiskeridirektoratet.

De velger å opprettholde forslaget om å innføre kravet om rømningshull fra og med innværende år.

Det innføres også en frivillig løsning med montering av gjenfinningsenhet i stedet for at rømningshullet skal sys igjen med bomullstråd. En slik løsning vil i tillegg til å forhindre spøkelsesfiske hjelpe fiskere å finne igjen tapte redskap og forhindre marin forsøpling, ifølge direktoratet.