Mandag starter forhandlingene til det som skal bli Norges kommende firepartiregjering bestående av Høyre, Frp, Venstre og KrF. En debatt der fiskeri neppe blir et sentralt tema.

Det synes Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talskvinne, Cecilie Myrseth, er urovekkende.

- At fiskeriene knapt er nevnt i de mange uttalelsene før partene går til forhandlingsbordet, er et illevarslende signal på at kyst og fiskeri vil få lav prioritet, sier hun til Fiskeribladet.

Fiskeri sist

En undersøkelse utført av NRK bekrefter langt på vei Myrseths påstand. På spørsmål til grasrota i KrF om hvilke departementer som blir viktigst, kommer fiskeri helt sist. 

Da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram regjeringens forslag til statsbudsjett tidligere i høst, inneholdt det blant annet kraftige kutt i fiskernes velferdsordninger og kutt i såkalte «næringstiltak» i fiskeriene. Kutt Myrseth betegnet som smålige.

- Regjeringens forlag til statsbudsjett inneholder så mange små og unødvendige kutt for fiskerinæringen, at vi umulig kan tro at de får flertall på Stortinget, uttalte hun til Fiskeribladet.

Må være våkne

Men når KrF etter all sannsynlighet nå danner en flertallsregjering, kan frykten bli til virkelighet.

- Nå må vi opposisjonspolitikere virkelig være våkne. For nå kan viktige avgjørelser bli gjort uten debatt, dersom de fire partiene får flertall alene, sier hun.

Og fiskeriene tror hun kan være særlig utsatt for endringer som «går under radaren». 

- Når vi ser hvor lite oppmerksomhet fiskeripolitikken får fra KrF når de snart inntar forhandlingsposisjonen, frykter jeg at de aksepterer en høyredreining av fiskeripolitikken. Det er i så fall svært dårlige nyheter for de tradisjonelle og kystnære fiskeriene, sier hun.

Vil KrF lytte?

Myrseth sier at KrFs fiskeripolitikk har ligget på linje med Ap og sentrum. Og at opposisjonen nå må være på vakt for at fiskeripolitikken forblir på dagsorden i de kommende forhandlingene og i den nye regjeringen.

- Vi har en regjering som ikke er like opptatt av de små næringsaktørene. Og vil KrF lytte til kysten når de blir en del av regjeringa, spør hun. Hun svarer selv:

- Jeg frykter at fiskeri kommer veldig langt bak i rekka. Jeg har ihvertfall ikke registrert at fiskeripolitikk har blitt nevnt i det hele tatt blant KrFs aktører. 

Når Arbeiderpartiet blir Stortingets største opposisjonsparti sier Myrseth at det blir viktig for dem å fortsette å utvikle deres egen politikk. 

- For selv om en flertallsregjering ikke vil trenge å lytte til opposisjonen, håper jeg de likevel vil gjøre det, slik at vi får gode og viktige debatter om viktige temaer, avslutter hun.

LES SVARET FRA STEINAR REITEN (KRF):