Båten gikk fra Tromsø 23. september. I begynnelsen av oktober begynte mannskapet å få symptomer på korona, og båten valgte derfor å snu, og kom inn til Tromsø havn kl 8 mandag morgen, hvor den nå er satt i karantene.

Kun to er friske

Skipper og reder Jon-Atle Bjørnø sier til Fiskeribladet at det er ingen som er alvorlig syke, men at de likevel ønsket å ta forhåndsregler.

- Det er symptomer som ved influensa, men vi er pliktig til å forholde oss til et mulig koronautbrudd om bord, Bjørnø.

Det er kun Bjørnø og maskinisten på «Stormhav» som er uten symptomer.

- Vi har nærmest låst oss inn i rorhuset. Det er slik at når man får et utbrudd av denne typen på en fiskebåt, er det nærmest umulig å begrense utbruddet, sier Bjørnø.

Skipper og reder Jon-Atle Bjørnø forteller at det er ingen om bord som er alvorlig syke. Foto: Jørn Mikael Hagen

Kun besøk av Kystvakten

Bjørnø forklarer at første tegn på sykdom ble registrert for en uke siden. «Stormhav» har vært på fiske siden 23. september. Det er grunnen til at skipper Bjørnø tviler på at det er koronautbrudd.

- Vi har kun hatt besøk av Kystvakten om bord midt i turperioden. Vi har varslet dem, men der var det ingen utbrudd eller problemer, sier Bjørnø.

Ved kaia i Tromsø er båten gjerdet inn og ingen får gå i land. I løpet av formiddagen skal helsepersonell om bord for å teste hele mannskapet for korona.

Feber og mageproblemer

«Stormhav» har vært ved Bjørnøya for å fiske. Det var for ei uke siden en i mannskapet fikk symptomer på influensa. Sist fredag og i helga ble flere rammet og varselet gikk til land om den nye situasjonen om bord. Feber og mageproblemer rammet mannskapet. «Stormhav» var da på vei til Tromsø for levering av fangst i en tur på nesten en måned.

Svarene på testingen vil komme i løpet av mandag kveld.

- Vi forventer at mannskapet blir testet negativt og at vi får startet lossingen i morgen for å gjøre oss klar til ny tur, sier Jon-Atle Bjørnø.

Stormhav er en line/garnbåt på 28 meter, som ble overlevert rederiet Stormhav A i mai i år. Rederiet har base i Sørvær i Finnmark. Foto: Jørn Mikael Hagen

Mannskapsskifte

Alternativet er verre. Dersom det blir konstatert korona blir det fortsatt full isolasjon av mannskapet og desinfiseringen av skipet og tidstap. Det skal uansett være mannskapsskifte i Tromsø og skipper og fungerende reder Håkon-Inge Mjånes, som er klar for å reise til Tromsø for å ta styringen på neste tur.

- Vi har vært veldig uheldig med korona uten at vi selv har vært smittet. Først ble båten forsinket flere måneder fra verftet Stadyard på grunn av koronautbruddet i landet. Nå er det dette. I tillegg er det problemer med priser på mange fiskeslag og omsetning av blant annet lange og brosme. Dette i kombinasjon med at agn er blitt 30 prosent dyrere, gjør det vanskelig å tjene penger for tida. Det trenger vi å gjøre etter nylig å ha tatt i bruk den nye båten, sier Bjørnå.

- Vi har ikke råd til et koronautbrudd med forsinkelser. Vi har forsøkt å få kompensert for de tap vi er påført på grunn av koronasituasjonen i landet, men har fått avslag på søknader om dette fordi vårt tilfelle ikke passer i den ramme som er satt for å få slik støtte, sier rederen.

Beredskapshavn

Tromsø er én av tre norske havner som er utpekt som beredskapshavn, såkalt IHR-havn. De to andre er Oslo og Bergen. Disse skal være rustet til å ta imot båter med koronasmitte om bord.

Tromsø har i løpet av koronapandemien håndtert smitteutbrudd på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» og den russiske tråleren «Obeljaj», som tidligere i måneden ankom Tromsø med 24 koronasmittede om bord.

I tillegg har andre skip lagt til kai i Tromsø med koronasmitte.

Fiskeribladet oppdaterer saken.


Les også:

– Dette er den råeste 28-metringen som er bygget

Endelig er «Stormhav» overlevert: - I kveld heiser vi flagget til topps