Tallene viser at ulovlig fiske stadig er et stort problem. Så langt er det spesielt fisket etter sjøørreten som bekymrer Miljødirektoratets feltpersonell i Statens naturoppsyn (SNO).

– At antall inndratte og beslaglagte garn fortsatt er høyt, ser vi alvorlig på. Alle er satt for å ta sjøørret, og det gjør at vi følger fisket etter denne arten ekstra nøye, sier direktør Pål Prestrud i SNO til egne nettsider.

Årets oppsyn med fisket langs kysten har pågått en drøy måned, og så langt har kontrollene foregått på strekningen fra og med Hordaland til og med Oslofjorden. Det har resultert i 14 inndratte garn og 5 beslag. På samme tid i fjor var tallene henholdsvis 17 og 3. Umerkete garn blir inndratt. Hvis gjerningsmannen er kjent, blir garnet beslaglagt og forholdet anmeldt.

En annen art som får ekstra oppmerksomhet fra oppsynsmyndighetene i år er ål. Den er totalfredet, både i ferskvann og i sjøen, men i fjor ble det avdekket flere tilfeller av ålefiske.

I Agder ble det nylig funnet ei teine med ål, i en fellesaksjon mellom SNO, Kystvakten og Fiskeridirektoratet. Sistnevnte etat har myndighet for kontroll av ålefiske i sjøen, og Miljødirektoratet i ferskvann, men etatene samarbeider også her.