En dramatisk brann oppsto natt til søndag ved flytebrygga i Kjøllefjord i Finnmark. Ingen personer kom til skade, men tre fiskebåter er totalskadet.

Forhindret katastrofe

Brannen kunne raskt blitt enda mer omfattende, men resolutt slukningsarbeid av fisker Kirill Svendsen forhindret brannen å utvikle seg ytterligere. Først etter at brannen var slukket, oppdaget Svendsen at hans egen båt også var gått opp i flammene.

TOTALSKADET: Brannskadene inni Kiril Svendsens båt «Rasa» er omfattende. Foto: Privat

– Hva gjør jeg nå, spør han fortvilet. Det er kun to uker siden han fikk sin nye båt hjem til Kjøllefjord. Ukene frem til nyttår skulle han bruke til å sette den i stand til vinterfisket på nyåret.

– Den skulle gi meg inntekt i vinter. Nå vet jeg ikke hvordan jeg skal berge meg, sier han til Fiskeribladet like etter at han er blitt skrevet ut fra sykehuset i Kirkenes. Svendsen fikk såpass med røyk i lungene under slukkingen og ble derfor fraktet til sykehus for sjekk.

Dyttet vekk brennende båt

Det var natt til lørdag at det oppsto brann i en fiskebåt som lå ytterst ved den ene flytebrygga i Kjøllefjord. Brannvesenet rykket ut. Det samme gjorde fiskere som befant seg i nærheten.

Båten som brant slet seg løs fra brygga den var fortøyd til og rak inn i ei annen flytebrygge. Der la den seg inntil en trebåt som også tok fyr.

DYTTET VEKK: Rana-båten Kirill Svendsen brukte til å dytte vekk den brennende båten. Foto: Privat

Svendsen som hadde en Rana-båt liggende i nærheten tok raskt affære og tok seg frem til den brennende båten. Med Rana-båten fikk han dyttet den brennende båten vekk fra flytebrygga. Deretter måtte han bryte seg inn en annen båt for å finne brannslukningsapparat for å slukke brannen som hadde oppstått i trebåten.

NY BÅT: Brannskadene på Kirill Svendsens båt «Rasa» er omfattende. Båten er nyinnkjøpt og eier hadde ikke engang rukket bruke den til fiske. Foto: Privat

Håper på havarikvote

Det var kraftig vind av stiv kuling styrke, så brannen kunne fort utviklet seg til en skikkelig katastrofe. Men Svendsens hurtige arbeid gjorde at skadene ikke ble mer omfattende.

AVVERGET KATASTROFE: Båt nummer to tok fyr da den brennende båten rak fra flytebrygge nummer en og la seg inntil brygga ved siden av. Foto: Privat

Etter å ha slukket brannen i trebåten, oppdaget Svendsen at hans egen båt, som lå ved siden av båten der brannen opprinnelig startet ved den første flytebrygga, også hadde tatt fyr. Men da var det for sent. Hans nye båt var ikke mulig å berge.

– Båten er forsikret, så erstatning kommer, men når? De rekker vel ikke behandle dette før vinterfisket starter. Ikke har jeg råd til å kjøpe ny ferdig utstyrt båt, og ikke har jeg tid til å gjøre i stand annen båt tidsnok til vinterfisket som skulle gi meg inntekt. Så akkurat nå er jeg svært rådvill, sier han.

Håpet hans er at Fiskeridirektoratet kan være behjelpelig med såkalt havarikvote.