På kjøreplanen 24. og 25 juni står besøk hos en rekke bedrifter - samt møte med ungdom som ønsker seg en framtid i sjømatnæringen.

Odd Emil Ingebrigtsen starter besøket sitt hos Ecoprot, en bedrift som omdanner matavfall til proteiner som kan benyttes som ingrediens i fôr til oppdrettsnæringen.

Deretter går turen videre til flekksteinbitoppdretteren Aminor, som driver landets (og verdens) eneste kommersielle flekksteinbitoppdrett, og har et landbasert anlegg som omfatter hele livssyklusen fra rogn til ferdig produkt.

Besøker fiskebåtreder Egil Sørheim

Fiskebåtreder Egil Sørheim får også besøk. Fiskerikonsernet Sørheim Holding har 35 ansatte og 5 lærlinger. Konsernet bygger nå ny båt for mer miljøvennlig drift. Etter besøket der skal ministeren ta fiskerihavna på Reipå i øyesyn og møte bedrifter der.

Dagen etter, på fredag, er det Gildeskål kommune som står for tur, der Salten Marine Resource AS først på listen. Bedriften driver et tørkeanlegg for fiskeslam. Fiskeslammet tørkes til et pulver og kan brukes til for eksempel gjødsel.

Det nye Salmon Center Gildeskål, et visningsanlegg for lakseoppdrett, får også besøk. Senteret er tilknyttet Gildeskål Forskningsstasjon (Gifas) og ligger på Inndyr.

Møter elever

På Inndyr treffer Ingebrigtsen representanter fra Meløy videregående skole, avdeling Inndyr. Her har de blant annet Vg1 Naturbruk – blå linje med et nytt og avanserte skoleskip, MS «Oscar Sund». Naturbruk kan bygges på med utdanning innen akvakultur eller fiske og fangst.

På agendaen i møte med Gildeskål kommune etterpå står det stikkord arealplanlegging.

Helgeland Smolt i Sundsfjord og reketråleren «Spleis» får også visitt i løpet av en hektisk dag i Gildeskål går det fram av programmet.

Helgeland Smolt har forøvrig to avdelinger, hvorav en i Sundsfjord i Gildeskål. Selskapet omsetter i dag for mer enn 250 millioner kroner og har 37 ansatte.