Det kom fram i programposten Dagsnytt 18 på onsdag.

Utgangspunkt for debatten var årets utgave av Fiskehelserapporten fra Veterinærinstituttet. Den viser at der er stor dødelighet på oppdrettslaks: 13 prosent eller 50 millioner individer.

I studio møtte foruten programleder Espen Aas, Rasmus Hansson som er nasjonal talsmann for Miljøpartiet De Grønne, fiskeriminister Per Sandberg fra Fremskrittspartiet, og avdelingsdirektør Halvor Hektoen fra Veterinærinstituttet.

Hansson spiser oppdrettslaks

Programlederen spurte Hansson om han spiser oppdrettslaks og det svarte han bekreftende på, men så var hyggestunden over for et øyeblikk.

- Det er totalt uakseptabelt og etisk fullstendig uansvarlig med så høy dødelighet i husdyrproduksjon. Hvis noe slikt hadde skjedd i landbruket, ville Per Sandbergs kollega der hatt inndratt konsesjonene, sendt politiet på folk og virkelig slått til. Dette er dessuten en livsfarlig situasjon for norsk oppdrettsnæring fordi det har med omdømmet til en kjempeviktig eksportvare å gjøre, sa Hansson.

Sanberg innrømmet at 13 prosent dødelighet ikke er godt nok, men sa samtidig at det er bedre enn tidligere.

- Det er viktig å se på hva som har skjedd over tid. Dette er ei ung næring, og ser man på de lange kurvene, blir situasjonen bedre og bedre. Næringa bruker milliarder på ny teknologi for å bekjempe problemet, sa fiskeriministeren og minnet om at der er store forskjeller.

I Nordland er svinnet 6 prosent mens det i Hordaland er over 20 prosent.

- Går fremover med Sandberg

Programlederen spurte Hansson om han er utålmodig, noe miljøpartiets mann svarte meget bekreftende på.

- Jeg har møtt i Dagsnytt 18 lenge, helt siden 2000-tallet og hørt den samme leksa om at dette fikser vi, bare gi oss litt bedre tid, sa han -- men så kom han med et overraskende utspill:

- Så skal jeg passe på å gi Per Sandberg ros. Han er den fiskeriministeren som har vært hardest i klypa og tydeligst i uttalelsene. Han er et eksempel på at det går framover, men fryktelig langsomt. Vi trenger politikere som er tøffere enn til og med Per Sandberg, sa politikeren fra MDG uten å nevne noen spesielt.

- Jeg setter pris på å få litt ros av Rasmus, jeg. Men han må følge litt bedre med i timen. I løpet av de to siste årene har vi fått på plass noe som kalles utviklingskonsesjoner. Og der kommer lukkede anlegg, lovte fiskeriministeren.

Så klappet han politikerkollega Hansson på skuldra:

- For med din politikk, Rasmus, ville det bli bare de store selskapene igjen, ikke de små familieeide, for det koster kapital det vi snakker om her, og de små vil gå konkurs eller bli oppkjøpt av de store, sa Sandberg og minnet om at lakseoppdrett er den matproduksjonen som gir minst miljøfotavtrykk, og minst klimafotavtrykk.

Laks i Dagsnytt 18: Avdelingsdirektør Halvor Hektoen (t.v.) fra Veterinærinstituttet, Rasmus Hansson som er nasjonal talsmann for Miljøpartiet De Grønne, fiskeriminister Per Sandberg (FrP) og NRKs programleder Espen Aas. Foto: Skjermdump fra NRK

- Jeg tar ikke den diskusjonen her. Poenget nå er at dette er en vanvittig høy dødelighet i det som er Norges største husdyrnæring. Når blir dødeligheten 5 prosent? spurte han.

Sandberg ønsker ikke å tidfeste det eller garantere noe prosenttall.

Avdelingsdirektør Halvor Hektoen i Veterinærinstituttet avsluttet debatten.

- Vi i Norge har vært verdensmestre i å kvitte oss med sykdommer på husdyr. Klarer næringa, forskning og politikere å gå sammen om å lage en langsiktig strategi for å utrydde sykdommer, kan vi klare det -- for Norge har den nødvendige kompetansen, sa han og minnet blant annet om at norsk laksenæring nesten ikke bruker antibiotika.

- De har vært flinke, sa han.