Skipet sank kl. 13.25 i Barentshavet, men takket være redningshelikopter er alle 12 om bord reddet, melder Redningsselskapet på Twitter.

Båt i havsnød

Hovedredningssentralen Nord-Norge mottok et Mayday fra et fiskefartøy nordøst av Honningsvåg klokka 11, med melding om at de var i ferd med å gå ned, og at de 12 om bord gikk i redningsflåter. Fiskefartøyet hadde kraftig slagside, og Sea King observerte to redningsflåter i vannet.

Flere fartøy og et Bristow helikopter fra Hammerfest ble også sendt inn i området for å bistå i redningsaksjonen.

Klokka 12.25 hadde Sea King heist alle om bord, og disse flys nå til Honningsvåg.

Meldingen kom i formiddag

– Første melding kom inn 11:02, og klokken 11:50 var et Sea King redningshelikopter fremme ved havaristen, forteller redningsleder Frode Iversen ved HRS Nord-Norge på telefon til Fiskeribladet.

– Helikopteret plukket mannskapet opp fra to flåter, og mannskapet er nå kommet inn til Honningsvåg, til flyplassen der, bekrefter Iversen.

I Honningsvåg står det lokale krisemottaket klar, og har tatt imot mannskapet.

Tidligere meldinger har nevnt 13 om bord, og at 12 er plukket opp. Det er nå på det rene at ett av mannskapet gikk fra borde i Honningsvåg før hendelsen.

– Vi har ingen informasjon om at noen har vært i sjøen, forteller Iversen.

HRS kan ikke si noe om hva havariet skyldes, og overlater dette til Havarikommisjonen.

– Det var svært dårlige radioforhold i området, sier Iversen.

«Fay» var ny i fjor og ble døpt med en seremoni i hjembyen Kristiansund i september 2018. Det er Stadyard på Raudeberg som har bygget båten, designet av Seacon i Måløy med betegnelsen SC21 «Max».

Reddet alle på 31 minutter

Det var en svært rask og vellykket redningsaksjonen som fikk sitt lykkelige utfall i formiddag.

– Det gikk heldigvis veldig fint, det var kun 80–90 nautiske mil fra helikopterbasen på Banak og ut til havaristen. Alle fra mannskapet ble plukket opp fra redningsflåten, opplyser redningsleder Ørjan Delbekk ved HRS til Fiskeribladet nå ved 14:15-tiden.

Fra redningshelikopteret var over havaristen klokken 11:54 tok det kun 31 minutter før alle var heist i trygget om bord på Sea King Redningshelikopteret.

– Det må man vel kalle en meget rask aksjon?

– Ja, det gikk veldig raskt og all ære til alle som bisto i aksjonen, sier Delbekk.

Han opplyser at mannskapet nå er innlosjert på hotell i Honningsvåg, og at ingen er fysisk skadet etter forliset.

– Kriseapparatet i kommunen er i beredskap i tilfelle noen skulle få behov for hjelp i etterkant, sier Delbekk.

Så at båten gikk ned

Redningsselskapets RS «Odin» rykket også ut da det ble klart at en fiskebåt var i nød utenfor Honningsvåg i formiddag.

– Vi gikk ut fra basen i Havøysund litt over 11 og var ute ved havaristen klokken 13:15. Da var mannskapet plukket opp fra redningsflåten og båten lå med en slagside på cirka 40 grader da vi ankom. Den lå da med baugen dypt i vannet, opplyser skipper Svein-Tore Mareliussen til Fiskeribladet.

Han opplyser at RS «Odin» gikk et par runder rundt havaristen, men at det ikke var noen muligheter for å berge båten. «Fay» sank kort tid etter at redningsskøyta ankom stedet.

– Vi så at båten sank og fjernet oss da fra området ettersom det begynte å stige tauverk fra fartøyet opp fra havet etter hvert som den gikk under, forteller Mareliussen.