På vei mot fiskefeltene i russisk sone måtte den 58 meter lange autolinebåten «Leinebris» snu og returnere til Tromsø. En russisk fagarbeider hadde testet positivt for koronaviruset. Fiskeribladet har snakket med reder Paul Harald Leinebø i kveld, og han sier sier at testene blant mannskapet er så langt negative.

– Så langt er det negativt. Men vi venter på endelige svar, sier han i kveld klokken 1930.

- Det er heldigvis ikke så dramatisk. Vedkommende ble testet to ganger i Murmansk med negativt resultat og en gang i Norge før han gikk om bord. Lørdag ringte de fra smittevernkontoret og sa at vi måtte snu og dra tilbake til Tromsø, sier reder Paul Harald Leinebø til Fiskeribladet.

Han understreker at det ikke er påvist korona om bord. Det at en har testet positivt kan også bety at personen har hatt koronasmitte tidligere.

Paul Harald Leinebø Foto: Einar Lindbæk

Smittevernet tar over

Smittevernlege kom om bord på fiskebåten klokken ni i Tromsø, og Leinebø sier at det er kommunens smittevernlege som nå styrer dette.

– De tar over og styrer dette veldig bra. Vi har et utmerket samarbeid med dem. Nå blir hele mannskapet testet og vi får svar i ettermiddag eller kveld. Vi får vente å se hva de sier. For oss er det nå viktig og ta vare på mannskapet, og vi følger alle instrukser fra smittevernet i Tromsø. De er veldig flinke og har full kontroll, sier Leinebø.

Ingen har symptomer

Han sier at han har snakket med skipper om bord på «Leinebris» og mannskapet ble øyeblikkelig satt på sine lugarer da meldingen om positiv test kom. Ingen av de 17 om bord har symptomer på smitte.

– Det er heldigvis ingen som har noen symptomer, heller ikke den russiske fagarbeideren som styrer med line om bord. Vi hadde heldigvis losset før han kom om bord så han har ikke vært i kontakt med fisk, sier Leinebø.

– Hva skjer videre nå?

– Nå er det smittevernet i Tromsø som håndterer dette og har ansvaret. Vi må avvente testresultatene og instrukser fra smittevernlegen, sier Leinebø.

Ingen av de 17 om bord på fiskebåten har symptomer, men alle skal testes. Foto: Jørn Mikael Hagen
Autolinebåten «Leinebris» var på vei til russisk sone i Barentshavet da de måtte snu grunnet koronamistanke om bord. Foto: Jørn Mikael Hagen