En ny studie konkluderer med at det er lave nivå av tungmetaller i prosesserte fiskeprodukter. Det melder Havforskningsinstituttet (HI).

− Alle produktene vi analyserte hadde lave nivåer av tungmetaller, og var godt under grenseverdien for humant konsum, sier forsker Lisbeth Dahl.

Mest ren fisk i fiskekaker

Hun er en av forskerne som har analysert ulike prosesserte fiskeprodukter for tungmetallene kadmium, bly, arsen og kvikksølv. Hun mener en slik studie er nyttig, da tidligere studier kun har sett på innholdet av tungmetaller i ren fiskefilet.

− Vi spiser gjerne mer av de prosesserte produktene, spesielt barn.

Produktene som er analysert er fiskekaker, fiskepinner, fiskegrateng, fiskepudding, laksepostei, makrell i tomat og kaviar. Studien er et samarbeidsprosjekt med Mattilsynet.

Fiskekaker hadde det høyeste nivået av kvikksølv. Men dette var også produktene som hadde mest ren fisk i seg, viser HI til.

− Når vi jobber med fremmedstoffer ser vi alltid på den høyeste verdien vi har funnet for å være på den sikre siden. Bruker vi den høyeste kvikksølvverdien vi fant, vil en porsjon på 150 gram fiskekaker bidra med 64 prosent av det ukentlige inntaket for et barn på 15 kilo, sier Dahl.

Ingen grunn til å ikke spise fiskekaker

Hun legger til at dette er produkter som bidrar med mange viktige næringsstoffer, spesielt for barn, og at det ikke er noen grunn til å ikke spise fiskekaker. HI-forskere har tidligere analysert de samme produktene for næringsstoffer, og fant at de er gode kilder til jod, omega-3 og vitamin D.

− Et barn som er en gjennomsnittlig fiskespiser vil ikke overskride grenseverdiene for ukentlig inntak av kvikksølv, sier Dahl.

Kostrådene fra Helsedirektoratet er fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne fisk som pålegg.