Det var på videreforedlingsanlegget i Rosyth i Storbritannia at Europakommisjonens representanter var på besøk i dag. Det var Fiskeribaldets søsternettsted IntraFish.com som først meldte om saken.

Grieg Seafood – og SalMar-eide Scottish Seafarms har også blitt «raidet» av EUs konkurransemyndigheter.

– Det stemmer, de har vært på inspeksjon, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i verdens største lakseoppdrettsselskap Mowi, tidligere Marine Harvest, til Fiskeribladet.

– Må regne med sånt

– Litt uvanlig?

– Jeg vet ikke, vi er en næring av en viss størrelse, så vi må vel regne med sånt, sier han til Fiskeribladet.

Han legger til at Mowi har ingenting å skjule, og at påstander om prissamarbeid er noe han ikke kan kommentere.

– Påstander om prissamarbeid kan jeg ikke si så mye om, det får vi komme tilbake til senere, men vi har ingenting å skjule. Jeg kan bekrefte inspektører fra Europakommisjonen besøkte våre anlegg i Rosyth i dag, men vi har ingenting å skjule, så vi hjelper dem med det de trenger, sier Hjetland.

Grieg bekrefter

Kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafood bekrefter at selskapets Shetlands-kontor også ble raidet i tirsdag.

– Vi er informert om at The European Commission DG Competition undersøker om det finnes praksis som påvirker konkurransen i laksenæringen negativt. De har i dag gjennomført en inspeksjon hos Grieg Seafood Shetland, sier hun og fortsetter:

– Laksemarkedet er preget av sterk konkurranse, og vi er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen. Vi samarbeider med The European Commission DG Competitions undersøkelser.

Alle har fått besøk

Salmar finansdirektør Trond Tuvstein bekrefter også at selskapets skotske datterselskap Scottish Sea Farms (SSF), som eies sammen med Lerøy Seafood Group, er blitt kontrollert av EUs tjenestemenn.

– Vi ser på saken, men vi kan bekrefte at EU-inspektørene besøkte Scottish Sea Farms 'kontorer, sier han til IntraFish.

– Vi vil samarbeide fullt ut, men jeg har ingen ytterligere kommentarer.

Lerøy Seafood sier i en kommentar at de vil vil bistå EU-myndighetene med å legge til rette for en effektiv gjennomføring av undersøkelsen.

Laks til EU

I en melding skriver Europakommisjonen at de bekrefter å ha gjennomført uanmeldte inspeksjoner hos «flere selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks».

«Kommisjonen har bekymringer om at selskapene som er inspisert kan ha brutt EUs monopol-regler som forbyr kartellsamarbeid og restriktiv forretningspraksis», heter det i pressemeldingen.

Det understrekes at inspeksjonene ikke betyr at selskapene er skyldig i slik konkurransevridende adferd.

I Rosyth har Mowi videreforedlingsanlegg for laks fra Skottland, som skal ut i det britiske og EU-markedet.

Bakkafrost administrerende direktør Regin Jacobsen fortalte IntraFish at hans firma ikke er blitt kontaktet som en del av raidet.