I går presenterte Nærings- og fiskeridepartementet neste års torskereguleringer.

Kiil er fornøyd med at åpen gruppe styrkes neste år, men reagerer på at «regjeringen legger opp til en regulering som bryter med Stortingets tydelige vedtak om at torskekvoten til åpen gruppe skal settes av før fordeling mellom konvensjonell og trål».

Til Stortinget

- Kort sagt har regjeringen gått for en egenkomponert løsning som sikrer trålerne en større andel av norsk totalkvote, hvor kvantumet hentes fra lukket gruppes kvoteandel. Det er uakseptabelt at regjeringen fraviker Stortingsvedtak i sin iver etter å gi trålerne mer torskeråstoff, sier Kiil som er i gang med å løfte saken til Stortinget.

Aps fiskeripolitiske talsperson Cecilie Myrseth uttalte i går at torskereguleringen er i strid med et enstemmig Stortingsvedtak.

X-faktorer

Kystfiskarlaget viser til at det er flere ukjente faktorer som vil komme til å påvirke det neste året.

Økt totalkvote for flere fiskeri, en fortsatt uavklart pandemisituasjon og fremtiden til MSC-godkjenningen for torsk er alle elementer som vil få betydning for kystfiskerne i ulik grad, peker organisasjonen på.

Sistnevnte henger tett sammen med forvaltningen av kysttorskbestanden som Kiil mener blir en av fiskerimyndighetenes viktigste oppgave i året som kommer.

- Får man ikke på plass en troverdig gjenoppbygningsplan for kysttorsken, vil det ramme den minste kystflåten hardest, sier han og legger til:

- Med dette bakteppet velger regjeringen likevel å øke graden av kappfiske i åpen gruppe. Faste kvoter var et grep vi mente ville gi mindre kappfiske, og den enkelte mulighet til å planlegge året uten risiko for å tape torskekvantum ved et stopp i fisket. Dette vil kunne gå på sikkerheten løs, avslutter Kiil.