Norges Kystfiskarlag opplyser i en pressmelding at de for tiden mottar meldinger fra medlemmer angående Råfisklagets praksis med fastsetting av dynamisk minstepris.

Fiskere spør seg hvordan prisavtaler mellom fisker og kjøper hvor fisker får etterbetalt, virker inn på denne prosessen.

Råfisklaget har fra og med 1. februar 2021 hensyntatt sedler med etterbetaling i beregningsgrunnlaget for dynamiske minstepriser, viser Kystfiskarlaget til.

Beregningsgrunnlaget

«Arbeidsutvalget i Norges Kystfiskarlag har behandlet nevnte sak i møte 24. mars, og er kjent med at den etterbetaling som foretas innenfor en periode på 14 dager etter leveransen vil medregnes i beregningsgrunnlaget for den dynamiske minsteprisen, mens etterbetaling som foretas senere enn dette ikke blir det, og på denne måten heller ikke blir regnet med i beregningsgrunnlaget», viser Kystfiskarlaget til.

Laget påpeker at ettersom det i dag ikke foreligger noen krav i forhold til tidsrom for når en eventuell etterbetaling skal finne sted, frykter Kystfiskarlaget at «dette kan bidra til å så tvil om rettmessigheten til den dynamiske minsteprisen».

«Norges Kystfiskarlag ser behov for at Råfisklaget redegjør nærmere for hvilke forutsetninger som ligger til grunn for beregningsgrunnlaget, samt viser til tall som kan tydeliggjøre både omfanget og frekvensen av etterbetalinger for torsk og andre arter underlagt dynamisk minstepris foregående år og så langt i år. Hvis det dreier seg om store beløp som unndras i beregningsgrunnlaget for den dynamiske minsteprisen, må dette tas opp som sak i neste prisforhandling slik at modellen kan justeres.»