Nærings- og fiskeridepartementet meldte i en pressemelding onsdag ettermiddag at kyststatene er blitt enige om forvaltningen av sild og kolmule for 2019. 

Totalkvoten (TAC) for silda neste år blir på 588.562 tonn. En kraftig økning fra årets totalkvote på 435.000 tonn.

Tror totalen blir høyere

Fiskebåt melder på sine nettsider at de er fornøyd med at det er inngått en avtale om totalkvote på silda.

- Vi er glade for at det er oppnådd enighet, selv om enigheten i praksis ikke blir fulgt. Det er grunn til å anta at det samlede uttaket på nvgsild og kolmule blir høyere enn de fastsette totalkvotene, sier Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt.

Audun Maråk, administrerende direktør i havfiskeflåtens organisasjon Fiskebåt Foto: Marius Beck Dahle

- Skuffet

Partene er imidlertid fremdeles uenige om fordelingen landene imellom.

- Jeg er skuffet over at Norge, EU, Færøyene, Island og Russland ikke har klart å bli enige om fordelingen av andeler på partene, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i meldingen fra departementet.

Vil ikke kartlegge sonetilhørighet

Norge har foreslått å starte et felles vitenskapelig arbeid for å kartlegge sildebestandens utbredelse i nasjonale soner og i internasjonalt farvann. Russland, som ikke deltok på det siste forhandlingsmøtet, har støttet forslaget om et slikt arbeid. De øvrige kyststatene; Island, Færøyene og EU, motsatte seg et slikt forslag.

- Disse nasjonene regner med at en slik rapport ikke ville støtte opp om de kvoteandeler som Island, Færøyene og EU har i dag. De ble rett og slett avkledd alle forsøk på å begrunne sine standpunkt, mener Maråk.

Fiskeriministeren synes det er bekymringsfullt at kyststatene ikke ønsker å delta i en ny kartlegging av sildas sonetilhørighet.

– Jeg synes det er bekymringsfullt at de andre partene ikke vil være med på et arbeid som kan bidra til at vi kan løse fordelingsspørsmålet, og dermed sikre bærekraftig forvaltning, sier Nesvik.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Nye runder på makrell

Fiskebåt viser til at det de kommende dagene er duket for en ny forhandlingsrunde på makrell. Muligens signeres det en en fornying av trepartsavtalen mellom EU, Færøyene og Norge i løpet av uken.

- Andelskravet fra blant annet Island er så høyt i forhold til de biologiske realitetene, at vi ikke kan anbefale en avtale som inkluderer Island. Det er også verdt å merke seg at det er vesentlig mindre makrell i Islandsk økonomisk sone enn tidligere. Dette er en utvikling som trolig vil forsterke seg sier, Maråk.

Ikke enige om kolmule heller

Når det gjelder kolmule er det også inngått avtale mellom Norge, Eu, Island og Færøyene om en totalkvote neste år. Den blir på 1.143.629 tonn - en liten reduksjon fra inneværende års kvote. Her er heller ikke kyststatene enige om fordelingen.

Norge og EU vil senere i år møtes for å avtale soneadgang for henholdsvis kolmule og nvg-sild.