Den russiske fisketråleren «OMA» ligger til kai på Skolten i Bergen med koronasmitte om bord.

- Tråleren ankom Bergen i helgen og samtlige av de 34 personene i mannskapet om bord ble testet. 18 har testet positivt, og en av disse er død, skriver Bergen kommune i en pressemelding kl. 12.16 mandag.

Ifølge NRK var vedkommende død da skipet la til kai søndag.

Alle skal være koronatestet, og blir tatt hånd om av lokale smittevernmyndigheter i Bergen. Ifølge NRK har 18 personer testet positivt, mens 16 personer testet negativt for koronaviruset.

En russisk tråler (rød ring) ligger til kai på Skolten i Bergen med koronasmitte påvist om bord. Foto: Skjermdump fra Marine Traffic

- Situasjonen under kontroll

- Situasjonen er under kontroll. Personene som er smittet er isolerte og adskilt fra resten av mannskapet som nå er satt i karantene, sier konstituert smittevernoverlege, Egil Bovim i pressemeldingen fra Bergen kommune.

- Mannskapet vil bli fulgt opp gjennom daglige kontakter med kommunen fremover, sier Bovim.

Han forteller til Fiskeribladet at når båten kom til kai søndag, ble mannskapet tatt imot av lege og testet for koronaviruset.

- Vi følger reglene etter boken der nærkontakter skal i karantene og smittede skal isoleres.

På grunn av taushetsplikten vil det ikke bli gitt ut mer detaljert informasjon om tilstanden til de smittede.

Det var BT som først meldte om saken.

Blir liggende i havn

Direktør i Bergen Havn, Johnny Breivik, sier i en uttalelse at de tar høyde for at båten blir liggende til mannskapet er friske og ute av isolasjon.

- Vi forholder oss til Bergen kommune nå, og er beredt på at skipet kanskje må ligge her en stund. Vi regner med at skipet kan ligge her til alle er ute av isolasjon eller karantene, sier kommunikasjonssjef Astrid Tomassen i Bergen Havn til Fiskeribladet.

VG melder at i 13.30-tiden mandag formiddag stilte en buss seg opp på kaien og flere personer ble evakuert fra skipet og inn i bussen. Folk i smitteverndrakter passet på, før bussen kjørte videre. De smittede skal imidlertid være isolert om bord, der de følges opp.

Ingen i land

Da Fiskeribladet var på Skolten i 12-tiden mandag var sikkerhetsinspektør Knut Fejerskov fra Bergen Havn på plass. Han satt med utsikt til tråleren fra bilen sin, og skulle se til at ingen om bord fikk gå i land.

Knut Fejerskov, sikkerhetsinspektør i Bergen Havn, ser til at ingen om bord får gå i land. Foto: Torhild Måkestad Martinussen

Ifølge NRK vil personene som har testet negativt, bli fraktet til et karantenehotell på Flesland.

Helsemyndighetene i Bergen kommune har mandag formiddag hatt møter om skipet, ifølge NRK.

Kommunikasjonssjef Astrid Tomassen i Bergen Havn sier at mannskapet ikke har vært i land. Det er derfor lite sannsynlig at de har spredt smitte i Bergen.

Beordret til Bergen

- Vi er en av tre norske havner som et utpekt som pandemihavn. Dette er et skip som kommer fra Murmansk, og søkte om anmodning til å gå inn til Ålesund. Da fikk de beskjed om å dra hit fordi vi er en såkalt pandemihavn. Skipet kom hit i går rundt klokken 15.00, sier kommunikasjonssjef ved Bergen Havn, Astrid Tomassen til Fiskeribladet.

Ifølge skipsovervåkingstjenesten MarineTraffic gikk tråleren fra Kirkenes 27. november. Skipet skal i perioden ha fisket utenfor norskekysten, har Tomassen opplyst til NRK mandag.

Den russiske tråleren «Oma». Foto: Frode Adolfsen