Det viser ferske tall fra Norges sjømatråd på morgenkvisten i dag. Norge har eksportert 182.000 tonn sjømat for totalt 8,6 milliarder kroner i august. Mengden eksportert sjømat går ned med fire prosent, men eksportverdien økte med 678 millioner kroner eller ni prosent, sammenlignet med august i fjor.

Svak krone drar opp

Hittil i år har Norge eksportert 1,6 millioner tonn sjømat til en verdi av 68 milliarder kroner. Eksportmengden falt med 10 prosent, mens verdiveksten er på 4,5 milliarder kroner eller 7,2 prosent.

– Verdiveksten i august er i stor grad drevet av økte priser hvor en svak norsk krone er et viktig bidrag. Samtidig er god etterspørsel i flere markeder en viktig forklaring. For eksempel opplever vi økt etterspørsel fra det kinesiske markedet, både etter norsk laks og makrell. For hvitfisk, spesielt torsk, ser vi at verdiveksten fortsetter, og i august er det spesielt fryst torsk og klippfisk som trekker opp verdien, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd i en pressemelding.

LINEFANGET: Frossen torsk fra Norge gjør det godt ute i markedet – med en klar vekst på 25 prosent i verdi for august måned – sammenlignet med i samme periode i fjor. Foto: Ole Erik Klokeide

Nesvik til Storbritannia

Storbritannia er et av våre fem viktigste markeder for eksport av sjømat, og britenes etterspørsel etter norsk torsk bidro til at august har vært den sterkeste måneden for torskeeksport.

Storbritannia

Sjømat står for om lag 20 prosent av den norske fastlandseksporten til Storbritannia

I fjor eksporterte vi sjømat for 6,2 milliarder kroner til Storbritannia.

Storbritannia er et av de aller viktigste markedene for norsk sjømat. Blant annet eksporterer vi mye torsk og hyse, som er viktig for fish and chips-industrien. Rederiet Leinebris AS fra Fosnavåg er eksempelvis storleverandører til denne industrien.

Fryst torsk trekker opp, og trenden med høye verdier på torskefiskeksport opprettholdes, og særlig klippfisk av torsk bidrar i august.

Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik reiser til Storbritannia nå i september for å møte sin britiske kollega.

– Storbritannia er et av våre viktigste markeder for hvitfisk. Vi har gjort omfattende forberedelser for å sikre markedsadgangen for norsk sjømat til Storbritannia etter brexit. Det er likevel stor usikkerhet knyttet til hvordan Storbritannia vil forlate EU, og vi følger utviklingen tett, uttaler Nesvik i en pressemelding i kjølvannet av Sjømatrådets ferske tall.

Brexit-møte i Oslo i dag

– Brexit er også tema på et møte med næringslivet senere i dag. Senere i september skal jeg også møte min britiske kollega, fiskeriminister George Eustice.

Harald T. Nesvik, fiskeri- og sjømatminister Foto: NFD

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik har i dag invitert næringslivet til møte i hovedstaden for å diskutere status for brexit og konsekvensene for norsk næringsliv.

Rederiet Leinebris i Fosnavåg er storleverandører av fisk til fish & chips-industrien i Storbritannia og hadde et fantastisk år i fjor med fiskeriinntekter på nesten 108 millioner kroner, 35 prosent mer enn i 2017.

Reder Paul Harald Leinebø eier både eksportselskapet og er hovedaksjonær i fiskeriselskapet. Han uttalte til Fiskeribladet i forrige uke at det ikke er lett å svare enkelt på spørsmålet om hva som skjer med markedet ved brexit, enten det blir en hard brexit eller ei.

– Handelen har gått som normalt til nå. Hva som kommer til å skje det vet vi ikke, sier Leinebø.

Gleder seg over laksens framgang

Norsk laks har sin sterkeste måned hittil i år, både målt i verdi og i volum. Historisk sett er det bare oktober i 2018 som var en enkeltmåned med høyere eksportverdi enn august i år.

– Det er gledelig at august-tallene viser at laksenæringen fortsetter å levere svært gode eksporttall. Veksten viser at den norske laksen fortsetter å ha en sterk posisjon ute i verden, sier fiskeriministeren i en kommentar til eksporttallene.

HØG PRIS: Norsk laks oppnår mye høyere pris målt i kroner i USA enn i EU-markedet. Valuta forklarer en del av forskjellen. Foto: Arkivfoto Agnar Berg

Stor prisgevinst i USA og Asia

Norge har eksportert 104.000 tonn laks til en verdi av 6,2 milliarder kroner i august. Veksten i eksportmengden var fem prosent. Verdien økte med 341 millioner kroner eller seks prosent i forhold til august i fjor. Hittil i år er har det blitt eksportert 698.000 tonn laks til en verdi av 46,5 milliarder kroner.

– Aldri før har vi hatt så stor prisforskjell mellom markeder som i august i år. Mens gjennomsnittsprisen til EU var 52,43 kroner, var prisen til Asia 14,19 kroner høyere, og prisen til Nord-Amerika 16,47 kroner høyere. En større svekkelse av krona mot dollar enn mot euro er en forklaring på dette. I tillegg kan økt etterspørsel fra Asia etter stor laks, som man ikke klarer å dekke, forklare noe av denne differansen, sier Gangsø i pressemeldingen fra Sjømatrådet.

Lyse utsikter i Kina

Victoria Braathen, fiskeriutsending i Kina. Foto: Norges Sjømatråd

– Drevet frem av økt etterspørsel ser vi en fortsatt veldig positiv vekst for norsk laks til Kina. Mer effektiv handel bidrar til at mer norsk laks nå eksporteres til Kina. Det er fersk, hel laks som dominerer laksehandelen og kinesiske kjøpere har en uttalt preferanse for stor laks. Dette påvirker både tilgjengelig fisk til markedet og prisnivået på laks til Kina-markedet sammenliknet med andre markeder som i større grad aksepterer laks av ulike størrelser, sier Victoria Braathen, fiskeriutsending for Norges sjømatråd i Kina.

Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 55,54 kroner i august 2018, var den 54,48 kroner per kilo i august 2019. Polen, Danmark og Frankrike var største mottakere av laks fra Norge i august.