Japans fiskeriminister på norgesbesøk
Den japanske fiskeriministeren Ken Saito fikk innblikk i den norske fiskeri- og havbruksnæringen på sitt besøk i Austevoll.
Saito viste stor interesse for det norske omsetningssystemet for fisk, ivaretagelse av kvalitet på fangst og fangstmetoder for pelagisk fisk, da han besøkte ringnotbåten «Haugagut» i Toransvåg i Austevoll.
Møter Sandberg
Fra båtbesøket dro han videre til et lakseoppdrettsanlegg i kommunen og til Bekkjarvik der han møtte sin norske kollega fiskeriminister Per Sandberg for politiske samtaler.
I forkant av møtet viste Sandberg til at Japan er en stor havnasjon, og et viktig marked for norsk sjømat. Den norske fiskeriministeren har håp om at besøket vil føre til at Norge og Japan kan samarbeide enda tettere om sjømat.
Mye makrell
– Japan er verdens største marked for norsk makrell og i 2017 gikk det 62.000 tonn makrell direkte fra Norge til Japan, viser Gunvar L. Wie til.
Han er fiskeriutsending til Japan & Korea og viser til at norsk makrell også finner veien til Japan gjennom bearbeidingsmarked som Kina, Vietnam og Indonesia. I 2017 økte denne bearbeidingen, noe som medførte en negativ utvikling på direkte eksport av fisk til Japan.
– Beregninger viser at hele 90 prosent av all makrell som importeres til Japan er norsk og at en stor del av bearbeidingen i Japan bidrar til lokal sysselsetting i for eksempel byer som Choshi.
- Les også:
- Les også:
Laks viktig
Fersk norsk laks har også en sterk posisjon i Japan, og den norske laksen blir ofte vist til som den «originale sushilaksen».
– Fersk laks til rått konsum er en selvfølge i dag, men når Prosjekt Japan startet i 1985 var dette nybrottsarbeid og et samarbeid mellom norsk næring og japansk sjømatindustri, viser Wie til.
Lakseeksporten til Japan har økt i verdi i løpet av de siste fem årene, på tross av stagnerende totalvolum. Fersk filet og fersk hel laks utgjør brorparten av eksportverdien, med 51 og 43 prosent av den totale verdien.
– Det er en klar dreining til filet, noe som forklarer deler av den økte verdien og reduserte volumet. Eksportvolumet falt med 3 prosent fra 2016 til 2017, og har falt med 8 prosent siden 2012, mens verdien har økt med 92 prosent i den samme perioden., sier Wie og viser til og et total volum i 2017 var 33.122 tonn laks til Japan.
Også kongekrabbe
Konge- og snøkrabbe er også populært i Japan. Etter store volum av kongekrabbe i 2015 og 2016 er volumet betydelig redusert i 2017. Volumet endte i 2017 på 70 tonn, mot 475 tonn i 2016. Også eksporten av snøkrabbe gikk ned fra 1000 tonn i 2016 til 623 tonn i 2017.
Utviklingen fra 2001 til 2017 viser at i 2001 var en vesentlig større del av eksporten av fisk direkte til Japan, mens utviklingen innen makrell er at det er en større andel (over 50 %) som går via Kina og sydøst asia før konsum i Japan.
Sjømat er den største eksportvaren fra Norge til Japan med 41 % av den samlede verdien i 2017.
Japan
- Japan er verdens tredje største økonomi med 127.000 millioner mennesker og med en brutto nasjonalprodukt (GDP) på 4939 milliarder USdoller.
- Sjømat er den største eksportvaren fra Norge til Japan, med 41 prosent av den samlede verdien i 2017.
- Tradisjonell japansk mat «washoku», hvor sushi/sashimi er inkludert, er på Unescos verdensarvs liste.
- Japan er på mange måter et utstillingsvindu og det Japanske kjøkken bidrar til økt sjømatkonsum utenfor Japan.