Det er den grønlandske pelagisk tråleren, Polar Amoroq, den islandske Ásgrímur Halldórsson og Bjarni Ólafsson som har vært med i søket etter lodde øst for Island den siste tida.

Det er knyttet stor spenning til mulige funn som kan åpne for et kommersielt fiske for norske og færøyske fartøy i tillegg til den islandske flåten.

Gjort målinger

Forrige helg ble det gjort målinger på størrelsen av loddestammen. Før det hadde trålere meldt fra om lodde på kanten og utenfor Austfjörðum. Etter det har «Víkingur» på vei til Vopnafjörður med kolmulelast bekreftet registrering av lodde i kanten fra Hvalbakshalla og minst rundt 50 nautiske mil derfra mot nord, melder det islandske havforskningsinstituttet på sin hjemmeside.

Ikke til forventningene

De siste dagene av toktet blir det klart om de nye funnene er andre loddeforekomster enn den lodda som ble observert i begynnelsen av måneden nord for Langanesi.

Det hele skal ende opp i en totalmåling som konkluderer om det skal åpnes for et loddefiske eller ikke.

For den norske pelagiske flåten vil et loddefiske ved Island være et kjærkomment tilskudd. Det kan likevel ende med et nytt år uten loddefiske ved Island. Konklusjonen forventes fra forskningen på Island i neste uke.

Det færøyske nettstedet fishfacts.fo meldte i går at loddeleitingen ved Island så langt ikke har gitt de så positive resultater som forventet.