Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet inviterer fiskere og andre interesserte til møte om direktoratets forslag til åpning av Tana- og Porsangerfjorden for fiske etter reker.

Fiskeridirektoratet i samarbeid med Havforskningsinstituttet har som mål å komme i gang med fiskeforsøk etter reker i Porsanger- og Tanafjorden. Intensjonen med prøvefisket er kunnskapsinnhenting før en vurderer åpning av disse fjordene for kommersielt fiske etter reker med trål.

Lenge stengt for fiske

Det er mange år siden det har vært fisket etter reker i disse fjordene.

Skal vi få utnyttet rekeresurssene langs kysten på en tilfredsstillende måte vil det være formålstjenlig at også Porsanger- og Tanafjorden åpnes for fiske.

Fiskeriene på disse fjordene er for tiden innrettet etter de redskapsgruppene som har tillatelse til å fiske der. Ut i fra dagens teknologi med god instrumentering om bord i fartøyene og mulighetene som ligger for innrapportering av faststående fiskeredskaper til Kystvaktsentralen, vil det ikke by på store praktiske utfordringer å slippe kystrekeflåten inn her.

Forsøksfiske

Hvorvidt det vil oppstå problemer for utøvelsen av rekefisket i forhold til bifangst av kongekrabbe er noe usikkert, men et forsøksfiske vil kunne avdekke dette.

Vi vil også vurdere konsekvensen av et kommersielt fiske i forhold til viktige bunnhabitater.

Tre møter

Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet har satt av tid for å reise til Finnmark for å orientere fiskere og andre interessenter i Tana- og Porsangerregionen om prosjektet. Vi planlegger å avholde tre likelydende møter.

10. april 0900–1200:

Sjøsamisk senter

Indre Billefjord.

10. april 0800–2100:

Tana hotell

11. april 1200–1500:

Kvitbrakka i Berlevåg