I et representantforslag fra stortingsrepresentantene Torgeir Knag Fylkesnes og Snorre Serigstad Valen fra SV juni 2016, ba de regjeringen vurdere å utvide ungdomsfiskeordningen, som et ledd i rekruttering til fiskeriene. I dag er ungdomsfiske innrettet på sommertid, fra medio juni til august. SV-representantene ønsker å utvide ordningen til å gjelde årlig.

– Varer så kort

I forslaget ble det vist til at «det er viktig å legge til rette for at ungdom langs kysten kan prøve fiskeryrket. Ungdomsfiskeordningen bidrar positivt til rekrutteringen til næringa og er blitt godt mottatt langs kysten.»

– Ungdomsfiske har vært en veldig fin ordning, men den varer så kort. Om sommeren er det ikke så godt fiskeri, og vi foreslo å utvide ordningen, slik at ungdommer kan bli med på vinterfiske og for eksempel i påskeferien, sier Fylkesnes til Fiskeribladet.

Utfordringer og behov

Regjeringen har vurdert forslaget, og viser til at en utvidelse av ordningen vil medføre sikkerhetsutfordringer og økt kontrollbehov.

«Selve formålet med ordningen ivaretas på en tilstrekkelig god måte med dagens organisering, og det er ikke sannsynliggjort at gevinstene ved å gjøre ordningen helårlig står i forhold til kostnader ved økt risiko og mer kontroll. Regjeringen ønsker derfor ikke å utvide ungdomsfiskeordningen til å gjelde hele året», vises det til i «oppfølging av anmodnings- og utredningsvedtak» i forslag til statsbudsjett for 2019.

– Det var en veldig enkel gjennomgang de hadde av forslag, en må ta nye initiativer for å rekruttere til fiskerinæringen, sier Fylkesnes.