Det sa direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, da kontroll- og konstitusjonskomiteen arrangerte høring om Riksrevisjonens undersøkelse av kvotesystemet torsdag.

Flåtefokus

Landindustrien var representert ved Sjømat Norge, Sjømatbedriftene, Sjømatklyngen Senja og Båtsfjord-miljøet med Ørjan Nergård og Arena Fish 365. Samtlige støttet Ystmarks fremstilling av en fiskeripolitikk som i liten grad har ivaretatt landindustrien.

– Hovedfokuset har vært å sikre lønnsomhet i flåten, og sikre et ressursuttak som står i samsvar med ressursgrunnlaget. Det er viktig, men når dette kobles på et lovverk og en politikk som tidligere beskyttet fiskeren som en svak part mot en sterk fiskeindustri – har det forsterket den manglende stabiliteten mellom flåte- og landsida, sa Ystmark som mener det er behov for et helt annet fokus fremover, på fiskeindustrien og bearbeiding:

– Om vi skal øke den nasjonale verdiskapningen må vi ha en sterkere fiskeindustri, som har økonomi til å investere og nyttiggjøre seg av både hovedråvarer og biråvarer, var den klare tilbakemeldingen til Stortinget...