I september fikk Kystvakten henvendelse fra Nansensenteret om bistand i forbindelse med prosjektet «Coordinated Arctic Acoustic Thermometry Experiment» (CAATEX).

Det er et norsk-amerikansk forskningsprosjekt, der hovedmålet var å måle endringene i varmeinnholdet i Polhavet sammenlignet med tilsvarende målinger fra 90-tallet.

Forespørselen fra CAATEX gikk ut på om Kystvakten kunne hente opp tre bunnforankrede rigger med forskningsbøyer og diverse måleinstrumenter som er benyttet i dette prosjektet, og som var plassert ut i Beauforthavet.

Vellykket oppdrag

Opprinnelig var det USCGC Healy som skulle ta oppdraget, men de måtte kansellere sin del av operasjonen som følge av brann om bord.

«Det var svært avgjørende for prosjektet at alle riggene ble tatt opp. Hvis ikke ville viktig data gå tapt og forskningsprosjekt vil miste mye av sin verdi», viser Kystvakten til i en pressemelding.

Kystvakten trådte til og viser at de har gjennomført en vellykket operasjon og hentet opp de tre riggene med forskningsbøyer i Beauforthavet under krevende isforhold med ned mot effektive minus 40 grader under operasjonen.

Dykker har lokalisert riggen og den ligger 20 meter lenger borte enn hullet han gikk ned. Foto: Kystvakten

Beregner middel-temperaturen

Selve forskningen foretas gjennom måling av akustisk forplantning i dyphavet under havisen ved hjelp av bunnforankrede rigger med akustiske kilder og hydrofoner plassert på en kabel som står vertikalt i vannsøylen.

Riggene er plassert langs en linje på tvers av Polhavet fra Beauforthavet til nord for Svalbard. Disse riggene forankret på ca 4000 meters dyp og stikker ca 40 meter under havflaten. De akustiske signalene forplanter seg over hele polhavet og gangtiden for signalene mellom hver rigg brukes til å beregne middel-temperaturen i dyphavet.

Satte ut rigger i fjor

Målingen startet i august 2019 da KV «Svalbard» og USCGC Healy satt ut riggene med forskingsbøyer på henholdsvis europeisk og amerikansk side av Polhavet. I juni 2020 gjennomførte KV «Svalbard» et vellykket oppdrag med å hente inn riggene nord av Svalbard, mens USCGC Healy altså hadde planlagt å gjøre det samme i Beauforthavet i august i år, men måtte kansellere grunnet brannen om bord.

Forskningsbøyen til en rigg på vei om bord på KV «Svalbard». Foto: Kystvakten

Skrev polarhistorie

Etter å ha tatt opp alle riggene i Beauforthavet, satte kystvaktskipet kuren hjemover den 11. november 2020 og fortøyde igjen i Longyearbyen i går kveld 24. november.

KV «Svalbard» har seilt over 7.000 nautiske mil langs iskanten, over Polhavet til Beaufort havet, og raskeste rute tilbake. Fartøyet har under dette toktet en besetning på 55 befal i tillegg til forskere som deltar på toktet.

21. august 2019 skrev for øvrig kystvaktfartøyet polarhistorie da de som første norske fartøy, nådde Nordpolen, i forbindelse at de bidro med å sette ut de fire akustiske riggene i det isdekkede havdypet nord av Svalbard.

Her er ene riggen hentet om bord. Disse riggene er forankret på ca 4000 meters dyp og stikker ca 40 meter under havflaten. Foto: Kystvakten