De to kystvaktskipene «Heimdal» og «Barentshav» gjennomførte natt til lørdag en koordinert aksjon mot antatt ulovlig fiske av kongekrabbe i Porsangerfjorden.

Fra regulert til uregulert område

I en pressemelding heter det at Kystvakten er kjent med at enkelte aktører i kongekrabbefisket fisker i det kvoteregulerte området i øst og frakter fangsten til det uregulerte området i vest for å levere og rapportere fangsten der.

Kystvakten understreker at fartøyene som driver ulovlig skaffer seg et urettmessig konkurransefortrinn. Foto: KV Heimdal

De to kystvaktskipene har den siste tiden patruljert området rundt Porsangerfjorden for å avdekke denne typen ulovlig fiske. Natt til lørdag ble en fisker inspisert av kystvakten og fangsten beslaglagt etter mistanke om ulovlig fiske. Etterforskning pågår og fangsten er tatt ombord på «Heimdal». Omfanget av fangsten er for øyeblikket ikke fastslått, ifølge pressemeldingen.

Samarbeider

«Barentshav» sin hurtiggående patruljebåt avskar fartøyet i Magerøysundet, hvor det ble bordet av et inspektørlag. Fartøyet var på vei ut av kvoteregulert område og hadde betydelige mengder krabbe om bord. Fartøyet er mistenkt for å frakte kvoteregulert krabbe til ikke-kvoteregulert område i vest for å kunne omsette denne utenfor kvote. Kystvakten vil anmelde forholdet.

Fiskeren som mistenkes for ulovlig fiske samarbeider nå med Kystvakten for å sikre at alle fiskebruk blir tatt opp fra havet.

Kystvakten melder at de vil intensivere kontrollvirksomheten for å få bukt med problemet.