– Vår tilskuddsordning er for dem som ønsker å investere i sitt første fiskefartøy. Vi er glade for å kunne bruke vår tilskuddsordning til å støtte en ung fisker som Sivert, og som viser at investeringen kommer til å være lønnsom på sikt, sier Sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) i en pressemelding.

Dermed følger Sivert Heløy i sin bror Jacobs fotspor for å etablere seg i Finnmark med egen båt.

Stadig flere Helgelands-ungdom velger å forlate Nordland, til fordel for Finnmark, for å forfølge drømmen om egen båt.

SAMENES FISKERIMINISTER: Sametingsråd for Næring, Silje Muotka, under et møte i Fjordfiskenemnda september 2019. Foto: Eskild Johansen

300.000 kroner

Muotka forteller at Sametinget har valgt å gi 300.000 kroner i tilskudd til Sivert Heløy fra Meløy som nå bosetter seg i Nordkapp. Målet er ifølge Muotka å gi han hjelp til å etablere seg med eget fartøy.

– Vår tilskuddsordning er for dem som ønsker å investere i sitt første fiskefartøy. Vi er glade for å kunne bruke vår tilskuddsordning til å støtte en ung fisker som Sivert, og som viser at investeringen kommer til å være lønnsom på sikt, skriver Muotka i pressemeldingen.

Ifølge henne skal båten hete «Heløygutt» og skal driftes via et enkeltmannsforetak som Sivert Heløy etablerte våren 2020.

Likevel er Heløy allerede en erfaren fisker, og har vært i aktiv fiske siden han var 13 år.

Flere ungdommer til Finnmark

Kommuner som Nordkapp, med plassering innenfor kvoteregulert område for kongekrabbefiske og god tilgang til kystnært sesong fiskerier, har gitt Finnmark et naturlig fortrinn for utvikling av kystflåten.

I tillegg har både kommuner, fylkeskommunen og Sametinget aktivt støttet byggingen av nye fiskebåter for unge fiskere.

FIKK NEI I MELØY: Martin Leon Værø (26) måtte reise fra hjemkommunen Meløy til Finnmark for å få realisert drømmen om egen båt. Foto: Privat

I 2019 skrev Fiskeribladet om Martin Værø (26), også han fra Meløy, som hadde fått avslag på alle forsøk på å få tilskudd til nybåt.

– Bankene i Meløy og Bodø satser ikke på unge fiskere. De skal ha 40 prosent egenkapital på et lån til båt. Derfor flytter jeg til Finnmark, sa Værø til Fiskeribladet i juli i fjor.

Bror fikk nei i Rødøy

I 2018 var det Siverts eldre bror Jacob Heløy som måtte gi opp håpet om bistand fra hjemmekommunen til nybygg.

FIKK DRAHJELP I FINNMARK: Siverts bror, Jacob Edvard Heløy, fisker, fikk bistand fra både fylkeskommune og kommune da hans nye kystbåt ble ferdigstilt i 2019. Foto: Privat

Da hjemmekommunen Rødøy, ikke engang hadde svart på søknaden etter en tid, valgte Jacob å reise nordover. Han mente da at hadde han fått tilslag, ville båten blitt bygget i Rødøy samme året.

– Nå vart det ikke sånn. Jeg angrer ikke på Finnmark. Jeg angrer bare på at jeg ikke flytta for mange år siden, fortalte han til Fiskeribladet i mars 2018.

Sametinget ønsker å bidra

Ifølge Silje Muotka er fiskerinæringen er en viktig sysselsetter i mange samiske områder og sier Sametingets tilskuddsordning for fiskefartøy har som formål å bidra til økt rekruttering til næringa.

– Sametinget ønsker å bidra til oppbygging av den nære kystflåten i de sjøsamiske bosetningsområdene, og prioriterer støtte til unge fiskere som gjør en førstegangsinvestering, sier hun

Hun er glad for å se at unge voksende vil satse på fiskerinæringen og lover at Sametingsrådet skal bidra til å hjelpe flere inn i næringa.

– Sametinget har ikke brukt opp tilskuddsmidlene og oppfordrer flere som ønsker å kjøpe sitt første fiskefartøy om å søke oss om tilskudd, avslutter Muotka.