– Det er helt i startfasen, men vi er i gang med å undersøke saken, sa avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i sjøfartsavdelingen ved Statens Havarikommisjon til Nordlys mandag.

Det var den 50 år gamle fiskeren Kristian Elvevoll fra Sørreisa i Tromsø som mistet livet før helgen da sjarken hans forliste ved Sørøya under vårfiske i Finnmark.

I samråd med de etterlatte valgte politiet å gå ut med navn på den omkomne fiskeren.

Avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth, sjøfartsavdelingen ved Statens havarikommisjon for transport (SHT) Foto: Einar Lindbæk

Kolleger startet søk etter fisker

Nordlys viser til at fiskeren skal ha forlatt Breivikbotn ved 12-tiden fredag formiddag, for å gå ut og dra garnlenker. Da han ikke hadde kommet tilbake fredag kveld, hadde kolleger av fiskeren igangsatt søk på egen hånd og valgte å gå ut fjorden for å starte letingen i 20-tiden.

Redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» og Hovedredningssentralen Nord-Norge skal ha blitt varslet samtidig om at søk var igangsatt, skrev Nordlys i helga.

Funn av vrakdeler

Ifølge Kyst og Fjord skal søket ha ført til at en del fiskekar ble funnet i drivende i sjøen der fiskeren hadde hatt lenkene sine, og det ble derfor konkludert med at mannen må ha forlist.

Rundt ei nautisk mil fra land, ute i havet, ble Kristian Elvevoll funnet samme kveld.

– Det er funnet vrakrester etter forliset men selve båten er ikke lokalisert, opplyser operasjonsleder i Finnmark Politidistrikt Arnt Gunnar Øvergaard til avisen fredag.

Livet sto ikke til å redde

Etter at Elvevoll ble funnet, rundt klokken 22 fredag kveld, ble han fraktet med redningshelikopter til Hammerfest sykehus hvor legene forsøkte å gjenopplive han uten å lykkes.

Fredag kveld ble den 50 år gamle fiskeren fra Sørreisa erklært død, og de pårørende ble varslet.

KOORDINERTE LETINGEN: Redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» deltok i søket etter den forliste fiskeren fredag kveld. Foto: Redningsselskapet

Har trolig lokalisert båten

Avisa Nordlys, som har snakket med Jahn André Loenget, skipsfører på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» forteller til avisa at området man antar at sjarken ligger skal det være mellom 40 og 50 meter dypt.

– Vi gikk med ekkolodd for å se båten. Vi så ett eller annet sør for der bruket sto, men vet ikke hva det var, fortalte han til avisa lørdag.

Prosedyre å undersøke

Til Nordlys sier Dag Sverre Liseth i havarikommisjonen mandag, at det er prosedyre å undersøke omstendighetene ved forlis når noen har omkommet.

– Sjøloven stiller krav til at vi kan eller skal undersøke ulykker. I ulykker der det er omkomne, så skal vi undersøke.

Ifølge redningsmannskapene, som har snakket med Nordlys, skal været ikke ha vært spesielt dårlig i området fiskeren ble funnet, selv om sjøen skal ha vært litt urolig.

Til NRK uttaler Liseth at målet med undersøkelsene er å finne ut hva som har skjedd for å ta lærdom for å unngå lignende ulykker skal skje i fremtiden.

– Det er sannsynlig at vi kommer til å undersøke denne saken nærmere med vårt mandat. I våre undersøkelser tar vi ikke stilling til straff og skyld, kun forebyggende, sier Liseth til NRK.

KJENNER OMRÅDET: Fisker Tom Vegard Kiil er godt kjent med området den omkomne fiskeren ble funnet i. Foto: Eskild Johansen

Vil ikke miste flere kolleger

Fisker Tom Vegard Kiil har fisket i Breivikfjorden tidligere i vår, og er godt kjent med forholdene i havområdet der Kristian Elvevoll ble funnet.

Han har fulgt med i letearbeidet og mener at man må gjøre tiltak for å unngå at fiskere mister livet.

– Jeg har mistet noen kolleger på sjøen. Vi har det farligste yrket. Nå må det gjøres tiltak for å nekte havet å ta flere, sa Kiil i et intervju med NRK i helga.

Havarikommisjonens rapport er ventet å være klar først om ett år.