– Nå er vi i gang, sier viseadministrerende direktør Roger Mosand i Nordlaks i en pressemelding.

Tradisjonen tro var det invitert til høytidelig seremoni for å markere byggestart for Havfarmen. Roger Mosand og Ove Høyem fra Nordlaks fikk sammen med flere representanter fra blant annet verftet CIMC Raffles klippe snoren som markerte starten på byggingen av Havfarmen, skriver selskapet i pressemeldingen.

CIMC Raffles i Yantai har startet kuttingen i stålet til det som skal bli Havfarmen til Nordlaks. Det ble markert med snorklipping tirsdag. Foto: Pressefoto

– I 2015 var dette bare en idé i form av noen håndtegnede skisser på Inge Berg sitt skrivebord. Det er litt uvirkelig at vi i dag står her og ser på at denne ideen begynner å ta fysisk form. Svært mange har stått på dag og natt, og vi vil takke alle ved verftet, leverandørene og hele Team Nordlaks som har bidratt til at denne drømmen nå blir virkelighet, sier Mosand.

Havfarmen bygges i tre deler, eller «megablocks», som de omtales på fagspråket. Den midtre og bakerste delen bygges ferdig ved verftet i Yantai, mens søsterverftet i Haiyang tar seg av baugpartiet. De tre separate delene flyttes til den store tørrdokken i Yantai i løpet av sommeren 2019, hvor de så settes sammen.

– Byggingen er en komplisert prosess, men verftet her har både den kompetansen og erfaringen som trengs for å gjennomføre dette prosjektet etter plan. Våren 2020 skal Havfarmen seile inn Hadselfjorden, og den samme sommeren skal laksen som i disse dager klekkes på settefiskanlegget på Innhavet svømme rundt i Havfarmen, sier Mosand.

Stålkuttingen er noe forsinket, noe som

 Men når de nå i gang, skal prosjektet igjen være i rute.