– Det er oppdretternes som skal betale når fisk rømmer. Nå skjerper vi kravet, slik at de må ta en større del av regningen når oppdrettslaksen skal fiskes opp, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding fra NFD mandag formiddag.

Rømt oppdrettslaks kan krysse seg med villaks dersom den finner veien opp i elvene om høsten. Dette kan svekke villaksen.

Oppdretterne er pålagt å melde fra til Fiskeridirektoratet så snart de har mistanke om rømming. De er også pålagt å sette i verk tiltak for å fange den rømte laksen.

Møter oppdrettere i dag

Nærings og fiskeridepartementet har forøvrig invitert Norsk Industri, Kystrederiene, Sjømat Norge og Sjømatbedriftene til møte i depratementet senere i dag for å diskutere de mange lakserømmingene i år.

Til nå er det meldt om 27 hendelser med bekreftet lakserømming, noe minsteren ikke er særlig glad for:

– Rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen. Det påvirker vår troverdighet som sjømatnasjon og havbruksnæringens omdømme. Og det er et økonomisk tap for næringen. Det er ingen som tjener på dette. Visjonen er og skal være null rømte laks, uttalte Ingebrigtsen i begynnelsen av september, da han bestemte seg for å kalle oppdretterne inn på teppet.

Forenkling

Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt oppdrettsfisk (OURO) skal iverksette tiltak i elver der innslaget av rømt fisk er for høyt. I tillegg har Fiskeridirektoratet kunnet søke om å få dekket utgifter fra Ouro. Dette gjelder utfiskingstiltak ved akutte hendelser, hvor kilden til rømt fisk er ukjent eller for å spore rømt fisk tilbake til eier.

Av dagens pressemelding går det fram at nå skjerpes reglene slik Ouro automatisk må ta regningen når Fiskeridirektoratet må fiske ut laksen. I tillegg fjernes kravet om at rømmingen må defineres som en akutt hendelse for at sammenslutningen skal dekke utgiftene.

- Dette vil være en forenkling for både for Fiskeridirektoratet og Ouro. I tillegg sikrer dette at oppdrettsnæringen betaler for nødvendige tiltak i tråd med forurenser-betaler-prinsippet, legger Ingebrigtsen til i meldingen .

Endringen er en oppfølging av rømmingsmøtet daværende fiskeri- og sjømatminister Harald Nesvik hadde med næringsorganisasjonene i fjor, hvor det ble tatt til orde for å styrke Ouro-ordningen.