Bevilgningen er ikke før i andre periode, det vil si perioden 2023- 2029, men næringssjef Henrik Wang er likevel strålende fornøyd.

– Betyr alt

– Vi kom litt på hæla og fikk ikke levert alt. Blant annet var ikke reguleringsplanene med. Derfor er vi glade for å få ny fiskerihavn med i NTP, sier han.

Sjøområdet/havna i Gjøsundet er på 150 dekar, men hele det regulerte land- og sjøområdet er på til sammen 570 mål. Det ligger godt skjermet til ved hovedleia og er en del av Ålesund havneregister. For fiskeriene er det helt nødvendig å få mudret ut havna.

– Båtene blir jo større og større, dersom ikke havna blir dypere, kommer de ikke inn, sier Wang. 
Det er rundt 700 på land og sjø i kommunene som er avhengig av fiskerinæringa. Det omsettes for tre milliarder kroner i fiskerirelatert virksomhet. Derfor betyr ny havn veldig mye for kommunen.  

Scanprod, Seafood Farmers, Nordic Wildfish og leverandørbedriften Optimar er noen av sjømatbedriftene som er avhengig av gode kaiforhold i kommunen. 

Forskyve fram

Kommunen og næringslivet har jobbet mye for å kommet så langt som å få prosjektet med i NTP. Nå er planen å jobbe for at arbeidet iverksettes tidligere enn i andre periode. 

– Det hender at prosjekter som ligger inne blir sjonglert litt med. Noen rykker opp, andre rykker ned. Men nå jubler først og fremst for at vi fikk denne lekkasjen og for at Stortinget ser nytten av prosjektet, sier Wang.