Nestleder i Bondelaget, Bjørn Gimming, frykter regjeringen bytter kyrne hans mot tollfri «fish and chips» til Storbritannia. Det skriver NRK.

Norge skal lande en frihandelsavtale med Storbritannia. Målet til regjeringen er å selge sløyd og pakket fisk til «fish and chips»-sultne briter uten toll.

- Bekymret

I retur krever britene at regjeringen gjør det lettere å selge landbruksprodukter til nordmenn. Men for at kyrne til norske bønder skal være lønnsomme, er bonden avhengig av tollbarrierer. Det betyr at staten legger toll på utenlandske varer for å gjøre dem like dyre som norske.

– Vi er bekymret for at den norske regjeringen gir innrømmelser på landbruksområdet. At det blir mer import av ost, kjøtt og ulike meieriprodukter til Norge. Det kan ikke norsk jordbruk leve med, sier nestleder i Bondelaget, Bjørn Gimming, til NRK.

Bondelaget frykter kyrne må til slakt om norske bønder må konkurrere med britene om å selge ost.

- Ivaretar landbruksinteresser

Erika Vartdal i kommunikasjonsseksjonen til Nærings- og fiskeridepartementet sier til NRK at forhandlingene om tollsatser er krevende, men på et konstruktivt spor.

– Vi jobber med å komme frem til en løsning som medfører lavere toll for viktige sjømatprodukter, samtidig som vi ivaretar sensitive norske landbruksinteresser, skriver hun i en e-post til kanalen.