Fiskeridirektoratet vil ha slutt på ulovlig salg av fisk og skalldyr. De frykter salg på det private markedet kan gjøre folk syke og ødelegge bestanden.

Det skriver NRK.

Gjennom annonser på Finn.no og Facebook legger privatpersoner ut fangst for salg. Fisk, krabbe og kreps er populære arter, men har ikke selgeren papirene i orden er dette ulovlig salg.

For dersom du skal omsette fisk og skalldyr i Norge må all fangst rapporteres inn til et salgslag, og du må søke om å få et såkalt løyve til kaisalg, informerer NRK.

– Når man kjøper av private fiskere uten løyve, vet man ikke hvordan produktet er behandla. Da kan man bli dårlig og syk, forteller regiondirektør i region midt i Fiskeridirektoratet, Ståle Hansen.

Når fangsten rapporteres til salgslaget gir det Fiskeridirektoratet muligheten til å holde oversikt over hvor mye som fanges. Uten en slik kontroll, kan man risikere å ødelegge bestanden, sier Hansen.

Han sammenligner det å kjøpe fisk og skalldyr ulovlig med å ansette en snekker svart. De som ikke rapporterer inn fangsten til salgslaget, skatter heller ikke av det de tjener på salget.

Fiskeridirektoratet har ingen spesiell strategi for å få stoppet det ulovlige salget. De tror at dersom flere som vet om reglene, så vil det føre at problemet minker.